• Oosteinderweg 6
  • 1981 AP Velsen-Zuid
  • 06-49240064
  • Van Hallstraat 81
  • 1051 HA Amsterdam

Blog van Luister je vrij!

november 2016 door Monique

Implementatie Tomatis in Kinderdagcentra voor kinderen met ontwikkelingsproblemen

De auditieve stimulatie volgens de Tomatis methode wordt over het algemeen individueel toegepast. Het programma kan dan precies op de persoon afgestemd worden zodat er zo efficiënt mogelijk verbeteringen kunnen optreden in communicatie, energie, leren en gedrag.
Gedurende mijn 15 jaar ervaring ben ik internationale onderzoeken tegengekomen waarbij een groep hetzelfde basisprogramma kreeg, afhankelijk van de probleemstelling en leeftijd. Bijvoorbeeld dit onderzoek waarbij alle kinderen met autisme  een basisprogramma kregen: http://tomatisassociation.org/the-results-of-100-autistic-children-pre-and-post-the-basic-tomatis-program/

Er zijn mooie voorbeelden van succesvol toepassen met positieve resultaten.
Tot op zekere hoogte zijn er prima resultaten te behalen, zeker bij kinderen met grote problemen op het gebied van contact maken, communicatie. Het behandelen in kleine groepjes van maximaal 6 kinderen met een harmoniserend en daarna activerend programma is goed te doen.  Ik ben ervan overtuigd dat deze kinderen zullen verbeteren in spraak, taalbegrip en gedrag. Omdat dat in hun dagelijkse groep gebeurt kan er bovendien een sneeuwbaleffect optreden in de groep.

Een opvolgend individueel programma kan eventueel daarna nog worden toegepast.
Ik heb nu een plan opgesteld om de Tomatis methode te implementeren en standaard te geven in kinderdagcentra voor kinderen met ontwikkelingsproblemen zoals autisme.
Er lopen nu twee projecten.

  1. Bij Stichting Ark in Amsterdam  heb ik zelf 4 kinderen in behandeling om de spraak en communicatie te verbeteren via Tomatis auditieve stimulatie en PROMPT speech motor stimulation. Deze kinderen moeten eerst worden klaargestoomd om de koptelefoon op te houden. Daarna kunnen korte intensieve periode dagelijks stimulatie worden gegeven. De behandeling hierbij is individueel, maar vindt wel plaats tijdens de bezigheden bij Ark en eventueel gedeeltelijk thuis.
  2. Bij De Ster Kindercentrum in Amsterdam Zuidoost gaat het project lopen vanaf januari/februari 2017. Hierbij gaat daadwerkelijk de stimulatie in groepjes plaatsvinden. Ook hier zal eerst een voortraject van gewenning plaatsvinden. De directrice wordt door mijn opgeleid om de apparatuur te bedienen en de juiste instellingen te kunnen gebruiken onder mijn supervisie.

Ik ben heel enthousiast over deze twee nieuwe implementaties. En ben uiteraard benieuwd wat uiteindelijk de beste werkwijze zal zijn om te implementeren in centra als deze.

Ben je nieuwsgierig naar de ontwikkeling van deze projecten?
Heb jij misschien ook ideeŽn over implementeren in een groep?
Ik ben heel benieuwd naar jouw gedachtes hierover. Graag hieronder delen in het commentaarveld!

Wellicht kunnen we elkaar helpen en deze Methode toegankelijker maken voor deze groep kinderen door het toe te passen in hun dagelijkse omgeving.

Hartelijke groet
Monique

*Om te kunnen reageren in de blog moet  je jezelf eerst aanmelden bij Disqus, dat is eenvoudig en gratis. Daarvoor klik op de D button.

comments powered by Disqus

Oudere berichten:

Wat is de Tomatis methode

Laatste nieuws

Verhuisd!

Het heeft even wat voeten in de aarde gehad. Door alle technische ontwikkelingen bij Tomatis en mijn eigen voorkeuren heb ik besloten om de praktijk IJmuiden voort te zetten op een andere locatie in dezelfde gemeente. Deze is iets kleiner en helemaal wat ik kwalitatief kan en moet bieden. Het sluiten van de logopedie praktijk in 2017 en de opkomst van de mobiele apparatuur maakten een grote ruimte overbodig. Bovendien werd het na 22 jaar tijd om eens alle materialen te schiften en te vernieuwen. lees verder...

Tomatis Luistertherapie bestaaat 20 jaar!

Luistertherapie met mobiele apparatuur

Kon in het verleden de therapie alleen in de praktijk gegeven worden, nu echter is de techniek voortgeschreden en bestaat er mobile apparatuur. De mobiele Talks Up geeft u de mogelijkheid luistertherapie THUIS te volgen lees verder...

Ontvang GRATIS "Oefeningen voor optimaal luisteren" door je aan te melden voor de nieuwsbrief
Testimonial

Het toepassingsgebied voor Tomatis luistertraining is zeer gevarieerd gezien de werking op een groot gebied in het centrale zenuwstelsel en de psyche. Dit Tomatis instituut 'beperkt' zich tot pedagogische-, motorische- en logopedische gebieden. Er zijn nog meer mogelijkheden, zoals het leren van vreemde talen, training voor muziek (instrumantaal) en zang, en psychiatrische toepassingen.

TOMATIS
locatie Velsen - Oosteinderweg 6 - 1981 AP Velsen-Zuid tel. 06-49240064
locatie Amsterdam Van Hallstraat 8 1- 1051 HA Amsterdam