• Oosteinderweg 6
  • 1981 AP Velsen-Zuid
  • 06-49240064
  • Van Hallstraat 81
  • 1051 HA Amsterdam

Blog van Luister je vrij!

januari 2017 door Monique

3 geluidszones met verschillend effect

Luisteren is meer dan opvangen en verwerken van geluid met de oren. Geluid heeft een heel breed spectrum aan frequenties met verschillende effecten op de mens. Ons oor is gemaakt om actief te luisteren naar de hogere frequenties (boven 1000Hz), zodat we kunnen communiceren via spraak en taal en alert blijven voor de hogere functies zoals denken.
Tomatis en andere professionals zijn het erover eens dat er in het luisterspectrum drie zones zijn:

  • De zone van het lichaam:  tussen 125 Hz en 1000 Hz
  • De zone van taal/communicatie: tussen 1000 Hz en 3000 Hz
  • De zone van creativiteit: boven 3000 Hz

luisterspectrum

De bovenstaande curve is een afgeleide van de minimale hoor drempel. Een luistercurve meet de waarneming op een onverwacht moment. Je ziet aan deze curve dat de lage frequenties later worden waargenomen door het oor dan de hogere frequenties. Lage geluiden worden dan eveneens door ons lichaam opgevangen, niet alleen door het oor.

De zone van het lichaam, het lage frequentie gebied, correspondeert met de vestibulaire respons op geluid. Het lokt vaak een ‘onderbuik’ reactie uit. Laag frequente geluiden werken vooral op het lijf. Denk aan de disco waarbij je de bassen letterlijk in je buik voelt. Dit maakt dat je gaat bewegen, als het even kan op het ritme van de trom of bas.
In de oertijd betekende lage frequenties vaak gevaar, bijvoorbeeld rommelen van onweer, op hol geslagen dieren of een aardbeving wat betekende vluchten. Het lijf wordt automatisch in beweging gebracht om te overleven!
Deze zone wordt ook wel de zone van het onbewuste genoemd.  Ritme, snelheid, sequentie, planning en gevoel van tijd/afstand staan onder invloed van dit gebied.

In de zone van taal/communicatie , de midden frequenties, vinden we een groot deel van de hogere harmonieën van de gesproken taal. De menselijke stem ligt voornamelijk in dit gebied. Wanneer we naar de hoor drempel kijken zien we dat de mens in dit gebied het beste hoort. Dat geeft ook aan hoe belangrijk communicatie voor de mens is. Vooral taalbegrip, grammatica en woordvinding staan onder besturing van dit gebied. Logisch nadenken heeft te maken met een goede taalstructuur evenals analyseren wat weer effect op het rekenen heeft. 

De zone van creativiteit is het domein van de hoge harmonieën. Hoog frequente geluiden maken dat je alert wordt, de aandacht wordt geleidt. Denk maar eens aan hoe we tegen baby’s praten. Welk effect heeft het tikken van een lepeltje tegen een glas?
Hoge frequenties geven ook energie aan de hersenen. Wat doet een wandeling door het bos met veel vogeltjes of aan het strand met een ruisende zee met jou? Je wordt rustig, maar je doet ook ook energie op.
Het boost ons vermogen tot herinneren en leren. Het maakt je ruim denkend en daarmee wek je de intuïtie op. En dat op zijn beurt heeft effect op het spirituele leven. Het sterkt je in gevoel van eigenwaarde en zekerheid.
Met alertheid, geheugen, energie, vitaliteit, intuïtie en spiritualiteit wordt de creativiteit groter.

Had jij gedacht dat de oren zo'n grote invloed hebben op ons functioneren? Misschien ben ik nog iets vergeten? Schrijf hieronder jouw gedachtes of ervaringen met jouw manier van luisteren! En ontvang een mooi schema met alle invloeden.

Hartelijke groet
Monique

*Om te kunnen reageren in de blog moet  je jezelf eerst aanmelden bij Disqus, dat is eenvoudig en gratis. Daarvoor klik op de D button.

comments powered by Disqus

Oudere berichten:

Wat is de Tomatis methode

Laatste nieuws

Verhuisd!

Het heeft even wat voeten in de aarde gehad. Door alle technische ontwikkelingen bij Tomatis en mijn eigen voorkeuren heb ik besloten om de praktijk IJmuiden voort te zetten op een andere locatie in dezelfde gemeente. Deze is iets kleiner en helemaal wat ik kwalitatief kan en moet bieden. Het sluiten van de logopedie praktijk in 2017 en de opkomst van de mobiele apparatuur maakten een grote ruimte overbodig. Bovendien werd het na 22 jaar tijd om eens alle materialen te schiften en te vernieuwen. lees verder...

Tomatis Luistertherapie bestaaat 20 jaar!

Luistertherapie met mobiele apparatuur

Kon in het verleden de therapie alleen in de praktijk gegeven worden, nu echter is de techniek voortgeschreden en bestaat er mobile apparatuur. De mobiele Talks Up geeft u de mogelijkheid luistertherapie THUIS te volgen lees verder...

Ontvang GRATIS "Oefeningen voor optimaal luisteren" door je aan te melden voor de nieuwsbrief
Testimonial

Het toepassingsgebied voor Tomatis luistertraining is zeer gevarieerd gezien de werking op een groot gebied in het centrale zenuwstelsel en de psyche. Dit Tomatis instituut 'beperkt' zich tot pedagogische-, motorische- en logopedische gebieden. Er zijn nog meer mogelijkheden, zoals het leren van vreemde talen, training voor muziek (instrumantaal) en zang, en psychiatrische toepassingen.

TOMATIS
locatie Velsen - Oosteinderweg 6 - 1981 AP Velsen-Zuid tel. 06-49240064
locatie Amsterdam Van Hallstraat 8 1- 1051 HA Amsterdam