• Oosteinderweg 6
  • 1981 AP Velsen-Zuid
  • 06-49240064
  • Van Hallstraat 81
  • 1051 HA Amsterdam

Blog van Luister je vrij!

november 2015 door Monique

Het belang van de moederstem tijdens de zwangerschap:
vier effecten op het kindje

De menselijke communicatie lijkt zo vanzelf sprekend. Maar is dat wel zo. Er zijn genoeg voorbeelden waarbij de communicatie niet op gang komt of de ontwikkeling zomaar ergens stopt. Zoals bijvoorbeeld bij autisme* of andere ernstige problematiek in communicatie of gedrag.

De wens om te luisteren en te communiceren gaat hand in hand met de wens om te spreken. De wens om de stem te gebruiken is hetzelfde als de wens om de oren te gebruiken, beide zijn fysiologisch aan elkaar verbonden.

Verlangen om te communiceren

Het verband tussen oor-brein-larynx (keel gebied) is essentieel voor spreken met een goede taal. Maar alleen als er een verlangen is om te communiceren.
Om goed te kunnen luisteren moet er een wens zijn om de oren ook bewust te gebruiken. Alert zijn en op letten.

Op zoek naar een manier om dat verlangen op te wekken kwam Tomatis op een simpel idee. Het gebruik van de moederstem. Zoals later bewezen werd hoort en reageert de foetus op de moederstem. Het is de eerste poging tot dialoog en de eerste stap in het luisterproces. Het ervaart de eerste emotionele band wat een blauwdruk vormt voor verdere communicatie.

Het kan zijn dat later ergens tijdens de ontwikkeling, op ieder willekeurige leeftijd, dat verlangen verstoort raakt of verdwijnt. Omdat niet altijd bekend is wanneer of waarom dat gebeurde is het de meest logische weg om dan helemaal opnieuw te beginnen, dat is wanneer het kind nog in de baarmoeder is.

MoederstemAlfred Tomatis heeft onderzoek gedaan hoe de moederstem klinkt in de baarmoeder. Het blijkt dat deze niet klinkt zoals wij dat horen, maar dat vooral de hoge frequenties te horen zijn. Toen hij dat toetste op kinderen bleek, hoewel het helemaal niet lijkt op de normale moederstem,  dat zij deze vaak herkenden als hun moeders stem.

Zie voor de luisterontwikkeling het artikel “de luisterontwikkeling”.

*De moeder heeft niets te maken met het autistisch zijn van het kind. De moederstem is later een middel om contact te bevorderen of te herstellen.

De moederstem in de baarmoeder klinkt bij benadering als volgt: klik hier voor MP3

De effecten van de moederstem in de baarmoeder:

  1. Verbetering van affectie. Er ontwikkelt een sterkere band tussen moeder en kind. Er ontstaat een poging tot socialiseren, contact maken met een ander namelijk de moeder, wat extreem belangrijk is. Het is als een blauwdruk voor het onderhouden van relaties met anderen
  2. De moederstem geeft een emotionele voedingsbodem gedurende de zwangerschap.
  3. De moederstem bereidt de bekwaamheid van het spreken voor. De foetus kan vanaf vijf maanden al horen. Het krijgt via een volledige onderdompeling een nieuwe taal te leren. Je kan zeggen dat er al een scherp oor is voor de klanken van taal. In de baarmoeder hoort het telkens opnieuw en opnieuw en opnieuw deze klanken om het voor te bereiden om deze zelf te produceren.
  4. Intonatie, ritme, timbre, de verbuigingen/flexibiliteit van de moederstem effenen de weg naar de moedertaal (bv Nederlands, Turks of Engels afhankelijk welke taal moeder spreekt). Het wordt niet voor niets de moedertaal genoemd.

 HappinessDeze lange weg, de helft van de zwangerschap, is kennelijk nodig om het goed in te prenten. 

Een interessante studie van dr. Pascale Michellon in 2011 laat zien hoe het brein van een pasgeboren rageert op de moederstem vs een vreemde stem. Lees hier het artikel

Wat is jouw ervaring? Wat heb jij gezien aan reactie van  baby’tjes op de stem van hun moeder?

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring!

comments powered by Disqus

Oudere berichten:

Wat is de Tomatis methode

Laatste nieuws

Verhuisd!

Het heeft even wat voeten in de aarde gehad. Door alle technische ontwikkelingen bij Tomatis en mijn eigen voorkeuren heb ik besloten om de praktijk IJmuiden voort te zetten op een andere locatie in dezelfde gemeente. Deze is iets kleiner en helemaal wat ik kwalitatief kan en moet bieden. Het sluiten van de logopedie praktijk in 2017 en de opkomst van de mobiele apparatuur maakten een grote ruimte overbodig. Bovendien werd het na 22 jaar tijd om eens alle materialen te schiften en te vernieuwen. lees verder...

Tomatis Luistertherapie bestaaat 20 jaar!

Luistertherapie met mobiele apparatuur

Kon in het verleden de therapie alleen in de praktijk gegeven worden, nu echter is de techniek voortgeschreden en bestaat er mobile apparatuur. De mobiele Talks Up geeft u de mogelijkheid luistertherapie THUIS te volgen lees verder...

Ontvang GRATIS "Oefeningen voor optimaal luisteren" door je aan te melden voor de nieuwsbrief
Testimonial

Het toepassingsgebied voor Tomatis luistertraining is zeer gevarieerd gezien de werking op een groot gebied in het centrale zenuwstelsel en de psyche. Dit Tomatis instituut 'beperkt' zich tot pedagogische-, motorische- en logopedische gebieden. Er zijn nog meer mogelijkheden, zoals het leren van vreemde talen, training voor muziek (instrumantaal) en zang, en psychiatrische toepassingen.

TOMATIS
locatie Velsen - Oosteinderweg 6 - 1981 AP Velsen-Zuid tel. 06-49240064
locatie Amsterdam Van Hallstraat 8 1- 1051 HA Amsterdam