• Oosteinderweg 6
  • 1981 AP Velsen-Zuid
  • 06-49240064
  • Van Hallstraat 81
  • 1051 HA Amsterdam

Blog van Luister je vrij!

mei 2015 door Monique

Energie via de oren?

Energie via de oren?Wist jij dat het oor ook een belangrijke energiebron is voor de hersenen?

We weten allemaal dat we kunnen horen en luisteren met de oren en bewegen via het evenwichtssysteem. Maar er is er weinig bekend over de functie van de oren als energiebron. De oren zetten hierbij stimuli uit de omgeving om in energie.

Voor Tomatis is het oor een generator voor het zenuwstelsel en de hersenen. Natuurlijk zijn er andere duidelijke energiebronnen zoals voeding en zuurstof. Maar zelfs goed verzorgde mensen kunnen in een depressie raken. Sensorische deprivatie, te weinig of geen prikkels binnen krijgen, kan in sommige gevallen zelfs tot zelfmoord of krankzinnigheid leiden. Een teveel kan ook tot schade leiden. Het is belangrijk een goede balans daarin te vinden.

Het oor bestaat uit het evenwichtssysteem (het vestibulum), en het slakkenhuis (de cochlea).
Het vestibulum transformeert lichaamsbeweging in energie. Tomatis gelooft dat 50% va de energie dat de hersenen nodig heeft om optimaal te functioneren voortkomt uit lichamelijke prikkels die worden gekanaliseerd door het vestibulum. Bewegen kost energie maar geeft dus ook energie aan de hersenen. Denk maar eens hoe fit je je kan voelen na een stevige sport work-out. Of wanneer je een tijd lang hebt gezeten je nergens zin in hebt, eigenlijk zakt de energie weg.
Flinke ritmische muziek met veel bassen zorgen ervoor dat je lijf in beweging komt. Dat geeft energie waarbij het brein in trance kan komen!

Het slakkenhuis (cochlea) levert 30% van die energie.
Hoe doet de cochlea dat?
In het slakkenhuis bevinden zich haarcellen die binnenkomende geluiden analyseren. En die geluiden omzetten in signalen naar de hersenen. Maar de verdeling van de haarcellen is niet homogeen. De hoogfrequente staan heel dicht op elkaar en het zijn er heel veel. De laagfrequente staan verder van elkaar af en zijn minder numeriek dan de hoge  (Zie figuur).
Alleen al het feit dat er meer hoogfrequente cellen zijn verklaart dat hoge frequenties de hersenen meer prikkelen dan de lage. Bovendien dragen hoge frequenties van zichzelf meer energie dan de lage omdat ze zo razendsnel trillen.
Dat geeft energie in het denken, de aandacht en concentratie. Bewegen staat dan op een laag pitje.

De beweging in het uitgerolde slakkenhuis bij hoge frequenties, lage frequenties en de verdeling van haarcellen per frequentiegebied.
De beweging in het uitgerolde slakkenhuis bij hoge frequenties, lage frequenties en de verdeling van haarcellen per frequentiegebied.

Het is bekend dat mensen die de hoge frequenties niet goed meer kunnen horen zich minder fit voelen. De aandacht en concentratie verslapt en het (auditieve) geheugen wordt minder.
Ouder mensen bijvoorbeeld verliezen de hoge tonen. Wanneer er geen hoorapparaat wordt aangeschaft isoleren zij zich niet alleen omdat zij minder effectief horen, maar ook omdat zij minder zin hebben en minder vitaal zijn.
Omgekeerd wanneer we een luistertest afnemen bij iemand met depressie zien we heel vaak een dip bij de hoge frequenties.

Hoge frequenties zijn voedsel voor het brein!

Dit wil niet zeggen dat je gewoon een cd of bestand met hoge frequenties op kan zetten en dan een golf van energie zal ervaren.
Dat is helaas te mooi om waar te zijn!
Blootstellen aan hoge frequenties moet geleidelijk aan. In sommige gevallen is het zelfs niet verstandig om dit te adviseren.

Heb jij wel eens gedacht aan het verband tussen de oren en je energie?
Welke geluiden of muziek geven jou energie?

Ik hoor graag van jullie ervaringen!
Wanneer jullie nog suggesties hebben voor een onderwerp….graag!

Hartelijke groeten

Monique Blok

Stel onder aan de pagina vragen aan elkaar of ons en wissel ervaringen uit.
Door je eenmalig aan te melden bij Disqus kan je gemakkelijk met een eigen wachtwoord deelnemen aan discussies of meldingen plaatsen.

Je kan natuurlijk ook de facebook pagina van Tomatis IJmuiden leuk vinden, zodat je helemaal op de hoogte blijft.

comments powered by Disqus

Oudere berichten:

Wat is de Tomatis methode

Laatste nieuws

Verhuisd!

Het heeft even wat voeten in de aarde gehad. Door alle technische ontwikkelingen bij Tomatis en mijn eigen voorkeuren heb ik besloten om de praktijk IJmuiden voort te zetten op een andere locatie in dezelfde gemeente. Deze is iets kleiner en helemaal wat ik kwalitatief kan en moet bieden. Het sluiten van de logopedie praktijk in 2017 en de opkomst van de mobiele apparatuur maakten een grote ruimte overbodig. Bovendien werd het na 22 jaar tijd om eens alle materialen te schiften en te vernieuwen. lees verder...

Tomatis Luistertherapie bestaaat 20 jaar!

Luistertherapie met mobiele apparatuur

Kon in het verleden de therapie alleen in de praktijk gegeven worden, nu echter is de techniek voortgeschreden en bestaat er mobile apparatuur. De mobiele Talks Up geeft u de mogelijkheid luistertherapie THUIS te volgen lees verder...

Ontvang GRATIS "Oefeningen voor optimaal luisteren" door je aan te melden voor de nieuwsbrief
Testimonial

Het toepassingsgebied voor Tomatis luistertraining is zeer gevarieerd gezien de werking op een groot gebied in het centrale zenuwstelsel en de psyche. Dit Tomatis instituut 'beperkt' zich tot pedagogische-, motorische- en logopedische gebieden. Er zijn nog meer mogelijkheden, zoals het leren van vreemde talen, training voor muziek (instrumantaal) en zang, en psychiatrische toepassingen.

TOMATIS
locatie Velsen - Oosteinderweg 6 - 1981 AP Velsen-Zuid tel. 06-49240064
locatie Amsterdam Van Hallstraat 8 1- 1051 HA Amsterdam