• Oosteinderweg 6
  • 1981 AP Velsen-Zuid
  • 06-49240064
  • Van Hallstraat 81
  • 1051 HA Amsterdam

Blog van Luister je vrij!

juni 2019 door Monique

Auditieve stimulatie bij neurologische stoornissen

Auditieve stimulatieHet is bekend dat stimulatie via de oren werkt op de hersenen. Door te werken met muziek is er een constante prikkeling van de hersenen. Niet alleen in de auditieve schors maar vooral helemaal in het oudste gedeelte van de hersenen de hersenstam waar de vitale functies als ademhaling, hartslag en spijsvertering gestuurd worden. Dan maakt het verschillende banen en kringlopen vanuit de stam naar middenhersenen en cortex, het bewustzijn. Kortom het stimuleert connecties tussen verschillende hersengebieden.

Bij auditieve stimulatie volgens de Tomatis Methode wordt de muziek bewerkt door elektronische schakelingen, botgeleiding en filteringen. Zodat er niet alleen muziek passief wordt doorgegeven, maar de hersenen worden geactiveerd er iets mee te doen.

Hoe zou dat kunnen werken bij mensen met neurologische stoornissen?

Het is lastig te voorspellen wat de effecten zullen zijn. Afhankelijk van het defect in de hersenen kan auditieve stimulatie zorgen voor het vormen van nieuwe verbindingen. Maar dan wel in de nog functionerende weefsels.
Verschillende onderzoeken laten zien dat herstel na hersentrauma na bijvoorbeeld coma of beroerte sneller verloopt met auditieve stimulatie.
Een projectgroep van North China University of Science and Technology heeft in 2016 een onderzoek gedaan wat er dan precies verbetert bij CVA patiënten (beroerte).
De conclusies zijn dat:

EG = Experimental Group, BG = Blank Group, CG = Control Group

(EG = Experimental Group, BG = Blank Group, CG = Control Group)

Een case study naar de effecten van Tomatis stimulatie bij een kind met Cerebal Palsy (CP) in Polen wijst uit dat na het toepassen van de Tomatis Methode er essentieel positieve effecten zijn in geselecteerde cognitieve functies en de stimulatie met geluid een positief effect heeft op de activiteit van het centrale zenuwstelsel.
https://tomatisassociation.org/case-study-of-a-child-with-organic-damage-within-the-central-nervous-system-treated-with-the-tomatis-method/

Mijn ervaring

In mijn eigen praktijk ervaar ik bij diverse soorten van hersen disfuncties vooral verandering in alertheid, concentratie, zelfvertrouwen en communicatie waarbij spraak verbetert. Ook motoriek kan stabieler worden, verbeterde balans en controle.

De intensieve periodes van 8 dagen zijn dan wel vaker nodig dan de standaard drie.
Na de eerste drie, vrij dicht op elkaar volgende, periodes wordt de frequentie om de 2 à 3 maanden. Uiteraard aangepast aan de vermogens van het kind of volwassene. Dat kan zo’n twee jaar doorgaan. Dan wordt de frequentie heel laag of is het plafond bereikt.

Mijn ervaring is dat verbetering bij kinderen net wat sneller is ten opzichte van volwassenen. Waarschijnlijk omdat bij kinderen de hersenen flexibeler zijn, nog in ontwikkeling en makkelijker te trainen. Doch het is ook afhankelijk van de complexiteit van de stoornis.
Ik heb nu nog wel eens een kind wat terugkomt na een jaar of zelfs na langere tijd om toch weer een stukje verder te komen. Vaak heeft het dan te maken met verbeteren van communicatie, spraak en taal.

Mensen met beginnende dementie kunnen zeker baat hebben bij de Tomatis Methode. Het geeft energie in de hersenen en werkt positief op de gemoedstoestand en geheugen. Muziek staat bekend om zijn effect op geheugen en emoties.

Ik vraag mij zelf wel eens af wat deze methode zou kunnen doen voor mensen met ziektes als Parkinson, MS, ALS. Zou het verlichting kunnen bieden of wellicht vertraging van het verloop van de ziekte? Hier is nog geen onderzoek naar verricht. Er zijn wel collega’s over de globe die mondjesmaat auditieve stimulatie toepassen bij deze patiënten.
Wellicht een nieuwe uitdaging?

Het moge duidelijk zijn dat we neurologische stoornissen en ziektes niet kunnen genezen met auditieve stimulatie.

Met een luisterend oor
Monique Blok

Heb jij ervaren wat de Tomatis Methode heeft gedaan voor jou of jouw kind?

Zou je dat willen delen met anderen door hieronder een reactie te geven? Dat zou heel mooi zijn!

*Om te kunnen reageren in de blog moet  je jezelf eerst aanmelden bij Disqus, dat is eenvoudig en gratis. Daarvoor klik op de D button.

comments powered by Disqus

Oudere berichten:

Wat is de Tomatis methode

Laatste nieuws

Verhuisd!

Het heeft even wat voeten in de aarde gehad. Door alle technische ontwikkelingen bij Tomatis en mijn eigen voorkeuren heb ik besloten om de praktijk IJmuiden voort te zetten op een andere locatie in dezelfde gemeente. Deze is iets kleiner en helemaal wat ik kwalitatief kan en moet bieden. Het sluiten van de logopedie praktijk in 2017 en de opkomst van de mobiele apparatuur maakten een grote ruimte overbodig. Bovendien werd het na 22 jaar tijd om eens alle materialen te schiften en te vernieuwen. lees verder...

Tomatis Luistertherapie bestaaat 20 jaar!

Luistertherapie met mobiele apparatuur

Kon in het verleden de therapie alleen in de praktijk gegeven worden, nu echter is de techniek voortgeschreden en bestaat er mobile apparatuur. De mobiele Talks Up geeft u de mogelijkheid luistertherapie THUIS te volgen lees verder...

Ontvang GRATIS "Oefeningen voor optimaal luisteren" door je aan te melden voor de nieuwsbrief
Testimonial

Het toepassingsgebied voor Tomatis luistertraining is zeer gevarieerd gezien de werking op een groot gebied in het centrale zenuwstelsel en de psyche. Dit Tomatis instituut 'beperkt' zich tot pedagogische-, motorische- en logopedische gebieden. Er zijn nog meer mogelijkheden, zoals het leren van vreemde talen, training voor muziek (instrumantaal) en zang, en psychiatrische toepassingen.

TOMATIS
locatie Velsen - Oosteinderweg 6 - 1981 AP Velsen-Zuid tel. 06-49240064
locatie Amsterdam Van Hallstraat 8 1- 1051 HA Amsterdam