• Oosteinderweg 6
  • 1981 AP Velsen-Zuid
  • 06-49240064
  • Van Hallstraat 81
  • 1051 HA Amsterdam

Blog van Luister je vrij!

juli 2014 door Monique

Het oor: de poort naar de wereld

Hoe komt het dat het oor zo belangrijk is voor onze communicatie? Zonder oren kunnen we toch ook communiceren? Waarom is het oor een ‘poort’ naar de wereld?
Als we naar de vorm en plaats op het lichaam van onze oren kijken kun je zien dat het hele orgaan van buiten naar binnen gaat, of andersom zo u wilt.
In ieder geval brengt het letterlijk het geluid van buiten, ergens in de ruimte, via een gat in het hoofd naar binnen in het lijf. De oorschelp vangt het geluid op en dit wordt door de gehoorgang naar binnen geleid en dan via trommelvlies en botgestel verder naar binnen naar het slakkenhuis die het geluid omzet in een signaal naar de hersenen. Het botgestel zorgt er bovendien voor dat we het geluid kunnen voelen. Dit betekent een drie dimensionale informatie opname.

Het oor: de poort naar de wereld Het oor hoort ook allerlei geluiden vanuit het lichaam, zoals ademen, kauwen, schrapen, gapen, kuchen, hartslag en onze stem. Met de stem maken we geluid welke wordt vervormd met onze mond en tong tot klanken, woorden, spraak. De stem en spraak worden bestuurd door onze oren.
Horen, luisteren en spreken zijn de belangrijkste communicatiemiddelen van de mens. Een goed luistervermogen is de voorwaarde voor communicatie.
Hiervan hangt het taalbegrip, uitdrukkingsvermogen, vloeiend spreken en articulatie af. Maar communicatie gaat veel verder als uiten en begrijpen van spraak en taal:
Wikipedia: Communicatie is een activiteit waarbij levende wezens betekenissen uitwisselen door op elkaars signalen te reageren. Het Latijnse woord communicare slaat terug op "iets gemeenschappelijk maken". Deze pagina gaat over interactie tussen mensen. (Er bestaat ook diercommunicatie en plantencommunicatie.) Communicatie is behalve een sociale activiteit, ook het resultaat van het contact: de optelsom van wederzijdse betekenisgevingen, ook wel communicatie-effect genoemd.
Het oor: de poort naar de wereld

 

Storingen in dit luistervermogen kunnen leiden tot uiteenlopende problemen in de communicatie. Wanneer geen informatie op wordt gevangen of geïnterpreteerd, is er alleen informatie verstrekking waarbij (nog) geen reactie komt. Dan stopt de communicatie gaande weg.

Het oor: de poort naar de wereld

Het kan ook zijn dat de informatie op een hele andere manier wordt geïnterpreteerd als de verstrekker bedoeld heeft. Wat tot onbegrip of soms tot conflicten leidt.

Het oor: de poort naar de wereld

 

Meestal wordt er in deze gevallen gewerkt met cognitieve strategieën om de problematiek op te lossen. Dat kost veel tijd, energie en frustraties.
Ik bied een stimulatie techniek via de oren aan om het luisteren, actief deelnemen aan interactie, te herstellen of verbeteren.
Via het zenuwstelsel vindt een herprogrammering plaats en daardoor is het effect blijvend, geeft energie en geeft een sterk zelfvertrouwen.

In de afgelopen 13 jaar heb ik veel kinderen kunnen helpen communiceren waarbij hun ogen gaan stralen en zij blij vriendjes kunnen maken.
Ook een aantal volwassenen met moeite met het maken van contact hebben veel baat gehad met Tomatis luistertraining.

De oren worden via “earobics” getraind om op een ideale manier informatie op te vangen, te verwerken en om te zetten in uitingen.

Hoe? Bekijk onderstaande video

Mocht het te snel gaan met de Engelse uitleg, neem dan contact op, dan kan ik het aan u uitleggen.

De komende zomervakantie biedt een ideale mogelijkheid om èèn of zelfs twee intensieve periodes luistertraining (auditieve stimulatie) de ondergaan. Dit kan thuis, in een instelling of hier in de praktijk plaatsvinden.

Voor kinderen onder de 12 jaar adviseer ik naar de praktijk te komen zodat er thuis geen gevecht hoeft plaats te vinden, en moeder heerlijk gratis mee kan luisteren met een speciaal voor ouders samengesteld programma.
Doch wanneer dat onmogelijk is en de situatie thuis de juiste omgeving biedt, kan de stimulatie ook thuis plaatsvinden.
Volwassenen kunnen zelf de keuze maken waar zij de training willen volgen.

Stel je vragen, plaats je opmerkingen of deel je ervaringen zodat anderen kunnen lezen welke effecten er al plaats gevonden hebben hier onder!!

Houd de site in de gaten voor nieuwe data informatie bijeenkomsten en workshops welke vanaf september gegeven aan worden.
Kent u mensen in uw omgeving die baat kunnen hebben bij een betere interactie en een gelukkig leven, laat zij zich aanmelden voor nieuwsbrief.

Je kan natuurlijk ook de facebook pagina van Tomatis IJmuiden leuk vinden, zodat je helemaal op de hoogte blijft.

 

comments powered by Disqus

Oudere berichten:

Wat is de Tomatis methode

Laatste nieuws

Verhuisd!

Het heeft even wat voeten in de aarde gehad. Door alle technische ontwikkelingen bij Tomatis en mijn eigen voorkeuren heb ik besloten om de praktijk IJmuiden voort te zetten op een andere locatie in dezelfde gemeente. Deze is iets kleiner en helemaal wat ik kwalitatief kan en moet bieden. Het sluiten van de logopedie praktijk in 2017 en de opkomst van de mobiele apparatuur maakten een grote ruimte overbodig. Bovendien werd het na 22 jaar tijd om eens alle materialen te schiften en te vernieuwen. lees verder...

Tomatis Luistertherapie bestaaat 20 jaar!

Luistertherapie met mobiele apparatuur

Kon in het verleden de therapie alleen in de praktijk gegeven worden, nu echter is de techniek voortgeschreden en bestaat er mobile apparatuur. De mobiele Talks Up geeft u de mogelijkheid luistertherapie THUIS te volgen lees verder...

Ontvang GRATIS "Oefeningen voor optimaal luisteren" door je aan te melden voor de nieuwsbrief
Testimonial

Het toepassingsgebied voor Tomatis luistertraining is zeer gevarieerd gezien de werking op een groot gebied in het centrale zenuwstelsel en de psyche. Dit Tomatis instituut 'beperkt' zich tot pedagogische-, motorische- en logopedische gebieden. Er zijn nog meer mogelijkheden, zoals het leren van vreemde talen, training voor muziek (instrumantaal) en zang, en psychiatrische toepassingen.

TOMATIS
locatie Velsen - Oosteinderweg 6 - 1981 AP Velsen-Zuid tel. 06-49240064
locatie Amsterdam Van Hallstraat 8 1- 1051 HA Amsterdam