• Oosteinderweg 6
  • 1981 AP Velsen-Zuid
  • 06-49240064
  • Van Hallstraat 81
  • 1051 HA Amsterdam

Blog van Luister je vrij!

maart 2023 door Monique

Muziek luisteren versus Auditieve Stimulatie

Ik krijg vaak de vraag ‘Kan ik niet gewoon muziek van Mozart opzetten in plaats van een Tomatis traject te volgen?’

Muziek luisteren is altijd goed. Daar heb op je op dat moment profijt van. Alleen het heeft geen effect op dieper liggende problematiek en geeft geen verandering van het opnemen en verwerken van informatie.

Muziek luisteren

Dat luisteren naar muziek effect heeft op onze stemmingen, herinneringen door associaties, gevoel van veiligheid, is bekend. Er komen steeds meer onderzoeken die dit bevestigen. Met gevolg dat muziek meer ingezet gaat worden in ziekenhuizen, scholen en verzorgings-/verpleeghuizen.

Een hele mooie ontwikkeling. Eigenlijk weten we intuïtief al jaren lang wat muziek voor de mens betekent. Niet alleen muziek doch sowieso geluiden om ons heen. De impact van steeds meer en harder geluiden in onze maatschappij laat ook wel zijn sporen na in bijvoorbeeld overprikkeld raken, lawaai beschadiging of lawaai ‘moeheid’ (niet meer de moeite nemen om te luisteren).

Diverse onderzoeken en publicaties wijzen op de effecten van muziek op het brein. Dr Eric Scherder heeft een boek ‘Singing in the brain’ waarin hij deze allemaal heeft verzameld en beschrijft de wonderlijke helende werking van muziek op het menselijk functioneren. Er is daarbij verschil tussen luisteren naar muziek en het spelen van muziek.
Muziek luisteren?

Dr. Artur C Jaschke schreef een interessant boek ‘Toekomst muziek’. Het is net nieuw en ik heb het zelf nog niet gelezen, maar ik volg zijn onderzoeken die interessant zijn. Hij is lector muziek gebaseerde therapieën en interventies. Met specialisatie in de interrelatie van muziek, technologie en rijping van de hersenen in klinische en niet klinische populaties.

Wanneer gewoon muziek al zoveel invloed op het brein heeft, wat zou dan bewerkte muziek kunnen betekenen? Is het mogelijk om therapeutisch te luisteren? Kan je via de oren het brein ook trainen?

Auditieve Stimulatie

Dr Alfred A.Tomatis , Parijse KNO arts en psycholoog, heeft een jarenlange studie gewijd aan de werking van het luisteren. Hij ontwikkelde de wetenschap van de Audio-Psycho-Fonologie. De driehoek tussen het oor – psyche – stem.
Hij deed onderzoek naar welke soort muziek die het meest geschikt is op vlak van emotie, intensiteit, harmonieën, rijkheid, ritme en aanwezigheid van het gehele spectrum van frequenties. En wat het effect van de moederstem is op de mens.
Tomatis ontwikkelde een neuro-auditieve stimulatie techniek de Tomatis Methode.
Er wordt voornamelijk gewerkt met muziek en de opgenomen moederstem.Deze muziek wordt bewerkt door een elektronisch oor. In de vorm van de TAP (Tomatis Audio Pro) of TALKS- up en weergegeven door een speciale koptelefoon met botgeleider..

De muziek wordt specifiek uitgezocht. Dit zijn meestal sonates van Mozart met daarbij Gregoriaanse gezangen, Wals en/of Mars muziek. Deze wordt gefilterd en bewerkt volgens gespecificeerde parameters. Bij een bepaalde intensiteit van de muziek schakelt de bewerking van rustig luisteren naar getraind luisteren. Dit wordt ‘Gating’ genoemd. Deze contrasten zijn bedoeld om het oor en het brein te verrassen waarbij attentie en bewustzijn verbetert.Dit noemen we het Tomatis Effect. Daarbij kan de muziek of moederstem gefilterd worden.
Door de vele herhalingen en intensiteit wordt de transmissie van geluid naar de hersenen geoptimaliseerd. De hersenen kunnen dan beter verwerken en de juiste informatie tot actie geven.
Deze schakelingen worden op de persoon ingesteld, afgestemd op de problemen of moeilijkheden.

Hierbij is een speciale koptelefoon met botgeleider nodig. Via botgeleiding boven op het hoofd komt er een waarschuwing ‘let op dit geluid komt eraan’. De deur wordt (een beetje) open gezet: ‘Kom maar binnen’. Dan wordt dat geluid via de luchtgeleiding via de oorkappen aangeboden en kan naar binnen.Hierbij forceer je de persoon niet om te luisteren, maar stimuleer je het systeem van de persoon om te luisteren. De informatie wordt zo goed opgenomen en kan verder verwerkt worden.
In deze video wordt in het kort geïllustreerd hoe de Gating werkt.

Het feit dat de effecten op een basaal niveau in de hersenen plaats vinden maakt dat de uitwerking op veel gebieden plaats vindt. Net als een olievlek dat zich uitbreidt.
De trein wordt stevig op het juiste spoor gezet en krijgt een zet in de goede richting. Dan kan het zelf makkelijker verder rijden, ook al komt het onderweg diverse stations tegen.

Belangrijkste verschillen

Muziek luisteren Auditieve Stimulatie
Alle soorten muziek zijn geschikt Mozart, Walsen, Mars, Gregoriaans
Gebruik van de moederstem
Via gewone koptelefoon of speakers Via speciale koptelefoon met botgeleider
Muziek zonder elektronische bewerking 'Gating' elektronische schakelingen
Actief muziek spelen en luisteren Actief de eigen stem inzetten en luisteren
Muziek kan afgestemd op de persoon Bewerking van de muziek word therapeutisch ingezet en afgestemd op de persoon
Geen omlijnd programma Intensieve periodes van neuro-auditieve stimulatie

Heb je nog vragen? Ben je geïntrigeerd geraakt? Je bent welkom om mijn gratis 30 minuten lezingen met Q&A te volgen. Deze zijn online dus makkelijk te volgen. Klik dan snel op deze link...

Dank je voor je belangstelling!
Monique Blok

comments powered by Disqus

Oudere berichten:

Wat is de Tomatis methode

Laatste nieuws

Verhuisd!

Het heeft even wat voeten in de aarde gehad. Door alle technische ontwikkelingen bij Tomatis en mijn eigen voorkeuren heb ik besloten om de praktijk IJmuiden voort te zetten op een andere locatie in dezelfde gemeente. Deze is iets kleiner en helemaal wat ik kwalitatief kan en moet bieden. Het sluiten van de logopedie praktijk in 2017 en de opkomst van de mobiele apparatuur maakten een grote ruimte overbodig. Bovendien werd het na 22 jaar tijd om eens alle materialen te schiften en te vernieuwen. lees verder...

Tomatis Luistertherapie bestaaat 20 jaar!

Luistertherapie met mobiele apparatuur

Kon in het verleden de therapie alleen in de praktijk gegeven worden, nu echter is de techniek voortgeschreden en bestaat er mobile apparatuur. De mobiele Talks Up geeft u de mogelijkheid luistertherapie THUIS te volgen lees verder...

Ontvang GRATIS "Oefeningen voor optimaal luisteren" door je aan te melden voor de nieuwsbrief
Testimonial

Het toepassingsgebied voor Tomatis luistertraining is zeer gevarieerd gezien de werking op een groot gebied in het centrale zenuwstelsel en de psyche. Dit Tomatis instituut 'beperkt' zich tot pedagogische-, motorische- en logopedische gebieden. Er zijn nog meer mogelijkheden, zoals het leren van vreemde talen, training voor muziek (instrumantaal) en zang, en psychiatrische toepassingen.

TOMATIS
locatie Velsen - Oosteinderweg 6 - 1981 AP Velsen-Zuid tel. 06-49240064
locatie Amsterdam Van Hallstraat 8 1- 1051 HA Amsterdam