• Oosteinderweg 6
 • 1981 AP Velsen-Zuid
 • 06-49240064
 • Van Hallstraat 81
 • 1051 HA Amsterdam

Blog van Luister je vrij!

september 2017 door Monique

5 connecties tussen leren en luisteren

De zomervakantie is ten einde.  De school weer gestart.  Er zijn kinderen die het heerlijk vinden om weer naar te school te gaan en kinderen die er als een berg tegenop zien.

Feit is dat er weer geleerd moet worden.  Daarvoor is een goede concentratie, een goede spraak/taal beheersing en bijpassend gedrag nodig.  Over het algemeen wordt de term ‘luisteren’ daarbij gebruikt. Hoe vaak zegt een leerkracht “Pietje luistert niet goed” “ik moet alles vaak herhalen”  “Pietje doet niet wat er gevraagd wordt” “Pietje is druk in de klas”

Welke invloed heeft dat luisteren nu op leren? Of moet je concentratie, spraak/taal en gedrag als drie losse vaardigheden zien? Hoe handig zou het zijn wanneer je aan de bron werkt in plaats van aan de gevolgen.

5 connecties tussen leren en luisteren

 1. Om op school te leren heb je een goede taalontwikkeling nodig. Voor een goede taalontwikkeling  moet je goed klanken en geluiden kunnen onderscheiden en reproduceren.
 2. Om op school te leren heb je een goede concentratie nodig. Voor een goede concentratie  moet je ongewenste geluiden kunnen dempen en kunnen focussen op de leerkracht.
 3. Om op school te leren heb je goed gedrag nodig. Voor een goed gedrag moet je lekker in je vel zitten en genoeg energie hebben om je aandacht erbij te kunnen houden. De oren werken al seen sort dynamo voor de hersenen.
 4. Om op school te leren moet je sociale contacten kunnen leggen. Voor het maken van goede sociale contacten moet de wens om te communiceren aanwezig zijn. Het oor is de poort naar de buitenwereld.
 5. Om op school te leren moet je motoriek op orde zijn. Voor een goede (fijne) motoriek zal het evenwichtsorgaan en het central zenuwstelsel goed informatie moeten verwerken en hiermee het bewegingsapparaat aansturen

Leren door LuisterenWat is luisteren?

Luisteren houdt meer in dan gehoorzamen of de boodschap binnen laten komen.

 • Luisteren is de mogelijkheid om het eigen horen doelbewust en aandachtig te gebruiken
 • op een manier die aanvaardbaar is op emotioneel niveau
 • Met het doel om te leren en communiceren
 • Het heeft de mogelijkheid om onder andere geluiden een akoestische boodschap te selecteren
 • Niet relevante geluiden te dempen
 • Voortdurend de inhoud en vorm van een bericht te herstellen of aan te passen
 • En het om resultaat van deze controle onmiddellijk te evalueren.

Wat verstaan we onder leren?

Wikipedia zegt:
 “Leren is het verwerven van nieuwe of het aanpassen van bestaande kennis, gedrag vaardigheden of waarden en kan synthetiseren van verschillende soorten informatie inhouden. De mogelijkheid om te leren bezitten zowel mensen, dieren als sommige machines.”

Uiteraard zijn er meerdere factoren die invloed hebben op het leren, zoals intelligentie.

Goed luisteren betekent de wens tot communiceren, alertheid, opmerkzaamheid en concentratie. Door de connectie met ons evenwichtssysteem betekent het ook een goede lichaamshouding, motoriek en gezichtsuitdrukking. Luisteren betekent creativiteit en persoonlijke groei (sociaal-emotioneel) en uiteindelijk betekent het de activering van de hele mens.
Allemaal voorwaardes om goed te kunnen leren!

Misschien zie jij nog meer connecties? Schrijf ze hieronder in het commentaarveld

Kijk hier de video van mijn uitleg over de invloed van muziek op communicatie

*Om te kunnen reageren in de blog moet  je jezelf eerst aanmelden bij Disqus, dat is eenvoudig en gratis. Daarvoor klik op de D button.

comments powered by Disqus

Oudere berichten:

Wat is de Tomatis methode

Laatste nieuws

Verhuisd!

Het heeft even wat voeten in de aarde gehad. Door alle technische ontwikkelingen bij Tomatis en mijn eigen voorkeuren heb ik besloten om de praktijk IJmuiden voort te zetten op een andere locatie in dezelfde gemeente. Deze is iets kleiner en helemaal wat ik kwalitatief kan en moet bieden. Het sluiten van de logopedie praktijk in 2017 en de opkomst van de mobiele apparatuur maakten een grote ruimte overbodig. Bovendien werd het na 22 jaar tijd om eens alle materialen te schiften en te vernieuwen. lees verder...

Tomatis Luistertherapie bestaaat 20 jaar!

Luistertherapie met mobiele apparatuur

Kon in het verleden de therapie alleen in de praktijk gegeven worden, nu echter is de techniek voortgeschreden en bestaat er mobile apparatuur. De mobiele Talks Up geeft u de mogelijkheid luistertherapie THUIS te volgen lees verder...

Ontvang GRATIS "Oefeningen voor optimaal luisteren" door je aan te melden voor de nieuwsbrief
Testimonial

Het toepassingsgebied voor Tomatis luistertraining is zeer gevarieerd gezien de werking op een groot gebied in het centrale zenuwstelsel en de psyche. Dit Tomatis instituut 'beperkt' zich tot pedagogische-, motorische- en logopedische gebieden. Er zijn nog meer mogelijkheden, zoals het leren van vreemde talen, training voor muziek (instrumantaal) en zang, en psychiatrische toepassingen.

TOMATIS
locatie Velsen - Oosteinderweg 6 - 1981 AP Velsen-Zuid tel. 06-49240064
locatie Amsterdam Van Hallstraat 8 1- 1051 HA Amsterdam