• Oosteinderweg 6
  • 1981 AP Velsen-Zuid
  • 06-49240064
  • Van Hallstraat 81
  • 1051 HA Amsterdam

Blog van Luister je vrij!

september 2021 door Monique

Luister je vrij! Tomatis Luistertherapie bestaaat 20 jaar!

Tomatis Luistertherapie bestaaat 20 jaar! Na een zoektocht via logopedie en sensorische informatieverwerking kwam ik terecht bij de Tomatis Methode. Het is alweer twintig jaar geleden dat ik de Tomatis Instituut IJmuiden oprichtte. Twintig jaar waarin veel gebeurde op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Het begon allemaal met het gevoel dat er iets ontbrak aan mijn vermogen om via logopedie kinderen te helpen in de spraak/taalontwikkeling met daarbij andere problematiek op de achtergrond zoals concentratie problemen, contact stoornissen en algemene ontwikkeling achterstanden. Er moest toch iets zijn om of naar door te verwijzen of zelf op een andere manier aan te kunnen bieden. De opleiding sensorische integratie, zoals dat heette in 1992, was al een eye opener voor mij. Al werkende met SI miste ik echter het onderdeel Auditieve Integratie en vooral wat kan je ermee.

Juist voor communicatie is dat zo essentieel. Daar is ten slotte niet alleen een zender maar ook een ontvanger voor nodig. Logopedie zie ik als werken aan de zender, maar de ontvanger dan?

Via de driedaagse workshop ‘Listening with the body’ van de Amerikaanse Sheila Frick in 1998 werd ik op het pad van de auditieve stimulatie gezet. Toen nog heel summier met de keuze uit drie bewerkte cd’s en een aantal bestaande muziek cd’s met speciale instrumenten en filtering. Al werkende merkt ik direct de effecten bij die kinderen in de praktijk waar ik eigenlijk niet zo veel verder mee kwam omdat de ontvanger niet goed stond afgesteld. Het opnemen en verwerken van geluid en daarmee spraak/taal lukt niet goed bij deze kids.

Hoewel ik de positieve effecten zag was het toch voor sommigen niet genoeg. Verder als een betere balans en bewuster luisteren werkte het niet. Via een ouder van een cliëntje met ASS kwam ik in aanraking met de Tomatis Methode. Ik ben meegegaan naar dr Pekelharing in Nieuwegein en heb mij verdiept in deze wonderlijke stimulatie techniek.

Het intrigeerde mij zodanig dat de volgende stap al snel gezet werd. Drie hele intensieve weken in Parijs en drie maanden stage lopen in Nieuwegein en daarna een jaar onder supervisie werken maakte mij Tomatis Consultant. Tegenwoordig zijn er niveau’s waarbij ik het hoogste niveau 4 mag bekleden.

In de twintig jaar daaropvolgend heb ik zo ontzettend veel geleerd over de werking van ons gestel wat betreft Horen, de Psyche en Communiceren. Niet alleen door alle bijscholingen en congressen doch het meest van de cliënten zelf! Mijn klantenkring ontstond in eerste instantie uit mijn specialisatie Sensorische informatieverwerking met kinderen, doch gaande weg kwamen er steeds meer volwassen cliënten bij.

Het repertoire van behandelgebieden is flink uitgebreid. Niet omdat ik al die gebieden nu zo heel goed beheers, maar omdat auditieve stimulatie zo op een basaal niveau in de hersenen werkt dat de effecten zich als een olievlek uitspreiden naar de hogere functies. Daarbij moet je de werking op de psyche niet onderschatten.

En dan de technische ontwikkeling. Deze heeft een enorme vlucht gemaakt in die 20 jaar. De eerste 12 jaar moest iedereen de sessies allemaal bij mij in de praktijk in IJmuiden komen volgen. Dat betekende 15 of 8 dagen achter elkaar naar IJmuiden om twee uur te komen luisteren met een koptelefoon aan een heel lang snoer. Dat betekende soms een wirwar van snoeren wanneer er meerder kinderen tegelijk door de ruimte speelden. Het was druk maar ook heel gezellig. De ouders zaten in een eigen ruimte bij elkaar en konden zo, als ze dat wilden, ervaringen met elkaar delen. Deze ouders volgden dan ook allemaal een begeleidingsprogramma zodat zij ‘mee behandeld’ werden.

MoniqueNu is die mogelijkheid er nog steeds en soms kan het niet anders wegens omstandigheden thuis of het kind zelf. De meeste mensen echter kiezen nu voor een thuis programma. Dat kan nu omdat mobiele apparatuur is ontwikkeld welke hetzelfde kan als de Elektronische Oren van toen. Misschien nog wel beter en preciezer. Ook de programmering van de muziek met schakelingen en filteringen is verbeterd. Hierdoor is het niet meer nodig om altijd twee uur te luisteren, maar zou 80 minuten kunnen voldoen.

Het voordeel is zeker de toegankelijkheid voor mensen die verder weg wonen. In de corona periode bleek dat online ook goed begeleid kan worden. Het enige wat niet op afstand kan is onderzoek en testen.

Desalniettemin blijft het voor mij het prettigst om mijn cliënten live te zien, spreken en aanvoelen. Er gaat niets boven menselijk contact.

Ten slotte is Tomatis Instituut IJmuiden nu bekend onder Luister je vrij! Tomatis Luistertherapie en kan men op de vrijdagen terecht in Amsterdam en de andere dagen in IJmuiden.

Ben je nieuwsgierig naar de TRAKTATIE?

Schrijf je in voor één of meerdere GRATIS informatieve online lezingen. Deze zijn lekker kort 30 minuten en je kan meteen vragen stellen. Bovendien kan je dan profiteren van diverse aanbiedingen!

Kijk hier voor de data en inschrijving 30 minuten lezing(en)

comments powered by Disqus

Oudere berichten:

Wat is de Tomatis methode

Laatste nieuws

Verhuisd!

Het heeft even wat voeten in de aarde gehad. Door alle technische ontwikkelingen bij Tomatis en mijn eigen voorkeuren heb ik besloten om de praktijk IJmuiden voort te zetten op een andere locatie in dezelfde gemeente. Deze is iets kleiner en helemaal wat ik kwalitatief kan en moet bieden. Het sluiten van de logopedie praktijk in 2017 en de opkomst van de mobiele apparatuur maakten een grote ruimte overbodig. Bovendien werd het na 22 jaar tijd om eens alle materialen te schiften en te vernieuwen. lees verder...

Tomatis Luistertherapie bestaaat 20 jaar!

Luistertherapie met mobiele apparatuur

Kon in het verleden de therapie alleen in de praktijk gegeven worden, nu echter is de techniek voortgeschreden en bestaat er mobile apparatuur. De mobiele Talks Up geeft u de mogelijkheid luistertherapie THUIS te volgen lees verder...

Ontvang GRATIS "Oefeningen voor optimaal luisteren" door je aan te melden voor de nieuwsbrief
Testimonial

Het toepassingsgebied voor Tomatis luistertraining is zeer gevarieerd gezien de werking op een groot gebied in het centrale zenuwstelsel en de psyche. Dit Tomatis instituut 'beperkt' zich tot pedagogische-, motorische- en logopedische gebieden. Er zijn nog meer mogelijkheden, zoals het leren van vreemde talen, training voor muziek (instrumantaal) en zang, en psychiatrische toepassingen.

TOMATIS
locatie Velsen - Oosteinderweg 6 - 1981 AP Velsen-Zuid tel. 06-49240064
locatie Amsterdam Van Hallstraat 8 1- 1051 HA Amsterdam