• Oosteinderweg 6
  • 1981 AP Velsen-Zuid
  • 06-49240064
  • Van Hallstraat 81
  • 1051 HA Amsterdam

Blog van Luister je vrij!

april 2015 door Monique

Hoe goed staat jouw menselijke antenne afgesteld

AntenneHoe ontvangen we auditieve input, ofwel geluid. Om dat te verduidelijken kunnen we het beeld van een antenne oproepen. Een menselijke antenne.

De menselijke antenne ontvangt geluidssignalen (alle geluiden om hem heen) welke worden doorgestuurd naar een ontvanger, zoals we zien bij tv en radio.
De positie van de antenne is daarbij heel belangrijk. We weten dat voor de beste ontvangst de antenne zo hoog mogelijk moet staan, bijvoorbeeld op het dak en gericht naar de transmitter.
Dit geldt ook voor de menselijke antenne. Voor de beste ontvangst moeten we een verticale positie hebben, dat betekent onze houding rechtop en gericht naar de bron van geluid.
Kortom ons hele lichaam is, onder de leiding van het evenwichtssysteem, als een grote ontvanger. Onze houding is dus essentieel om goed ontvangst te kunnen krijgen.

De ontvanger van onze TV kan verschillende kanalen kiezen, afhankelijk van wat we willen zien, zoals sport of het nieuws. Bijvoorbeeld door in te tunen op het nieuws kanaal, tunen we het sportkanaal uit. Op dezelfde manier kunnen wij besluiten om in te tunen op de informatie om ons heen die we willen ontvangen. Door in te tunen, tunen we automatisch alle andere informatie weg. De mogelijkheid om uit te tunen is zeer belangrijk. Zonder uit tunen worden we overspoeld door zoveel informatie, dat ook datgene waar we ons op willen concentreren verdwijnt.

Kinderen en volwassenen die dit niet kunnen lijden er veel onder.

Herken jij je kind of jezelf hierin? Welke problemen heeft het tot gevolg? Deel het in de comment box onderaan.

Daarna analyseert het slakkenhuis de inkomende informatie alvorens het door te sturen naar de hersenen. Dat is een ingewikkelder operatie dan alleen maar ontvangen van alle frequenties. Vooral voor het decoderen van taal speelt het slakkenhuis (de cochlea) een sleutelrol.

Bij het woord antenne denken de meeste mensen aan satelliet schotels of de antennes die we op het dak hebben om signalen te ontvangen. Maar antennes worden ook gebruikt om uit te zenden. De menselijke equivalent van uitzenden is de mogelijkheid om te spreken. Lucht is het medium waardoor berichten worden verzonden en ontvangen. Het oor is de supervisor van alle parameters die uitgezonden worden.

Ook zorgt een goede verticaliteit voor de kwaliteit van de uitzending. Als je rechtop staat klinkt de stem helderder. De verticaliteit heeft een grote rol in de helderheid van spraak: een kind wat niet kan lopen is nog niet klaar om te spreken. De hele menselijke antenne is neurologisch afgericht om eerst een rechtop positie te beheersen en dan spraak/taal.
Vertaald  uit: Listening for Wellness, Pierre Sollier

Op welke leeftijd begon jouw kind met praten? Kon het toen al zitten, staan of lopen?

Ik zou het leuk vinden als je hieronder je bevindingen zou willen delen. Ik ben benieuwd of jullie deze theorie herkennen.    

 

Stel onder aan de pagina vragen aan elkaar of ons en wissel ervaringen uit.
Door je eenmalig aan te melden bij Disqus kan je gemakkelijk met een eigen wachtwoord deelnemen aan discussies of meldingen plaatsen.

Je kan natuurlijk ook de facebook pagina van Tomatis IJmuiden leuk vinden, zodat je helemaal op de hoogte blijft.

comments powered by Disqus

Oudere berichten:

Wat is de Tomatis methode

Laatste nieuws

Verhuisd!

Het heeft even wat voeten in de aarde gehad. Door alle technische ontwikkelingen bij Tomatis en mijn eigen voorkeuren heb ik besloten om de praktijk IJmuiden voort te zetten op een andere locatie in dezelfde gemeente. Deze is iets kleiner en helemaal wat ik kwalitatief kan en moet bieden. Het sluiten van de logopedie praktijk in 2017 en de opkomst van de mobiele apparatuur maakten een grote ruimte overbodig. Bovendien werd het na 22 jaar tijd om eens alle materialen te schiften en te vernieuwen. lees verder...

Tomatis Luistertherapie bestaaat 20 jaar!

Luistertherapie met mobiele apparatuur

Kon in het verleden de therapie alleen in de praktijk gegeven worden, nu echter is de techniek voortgeschreden en bestaat er mobile apparatuur. De mobiele Talks Up geeft u de mogelijkheid luistertherapie THUIS te volgen lees verder...

Ontvang GRATIS "Oefeningen voor optimaal luisteren" door je aan te melden voor de nieuwsbrief
Testimonial

Het toepassingsgebied voor Tomatis luistertraining is zeer gevarieerd gezien de werking op een groot gebied in het centrale zenuwstelsel en de psyche. Dit Tomatis instituut 'beperkt' zich tot pedagogische-, motorische- en logopedische gebieden. Er zijn nog meer mogelijkheden, zoals het leren van vreemde talen, training voor muziek (instrumantaal) en zang, en psychiatrische toepassingen.

TOMATIS
locatie Velsen - Oosteinderweg 6 - 1981 AP Velsen-Zuid tel. 06-49240064
locatie Amsterdam Van Hallstraat 8 1- 1051 HA Amsterdam