• Oosteinderweg 6
 • 1981 AP Velsen-Zuid
 • 06-49240064
 • Van Hallstraat 81
 • 1051 HA Amsterdam

Blog van Luister je vrij!

september 2015 door Monique

The Leading Ear – Het leidende oor

Het concept van een leidend oor lijkt in eerste instantie raadselachtig. Het betekent in ieder geval NIET dat het ene oor meer waard is dan het andere. Beide oren moeten samen in harmonie werken, waarbij één de leidende rol heeft en de andere de ondersteunende.

Tomatis ontdekte dat om taal beter te verwerken, het rechter oor de rol van de dirigent en het linker oor de ondersteunende rol zou moeten spelen. Om dit beter te begrijpen moeten we een nadere blik op onze hersenen werpen.
We hebben twee hersenhelften. De linker hersenhelft opereert op een digitale manier, het breekt input in kleine stukjes zodat binnenkomende informatie geanalyseerd en geklassificeerd kan worden. Links RechtsDe rechter hersenhelft daarentegen werkt meer op een analoge manier, bekijkt input als een geheel, reageert op gevoelens, en leidt ons in verbeeldingen. Bijvoorbeeld we bekijken een schilderij. De linker hersenhelft zal de details van het schilderij ontleden, vooral de compositie, de kleuren, de weergave van een lichaam of landschap bekijken. De rechter hersenhelft zal het schilderij als geheel omvatten, en reageert met gevoel, herinneringen en plaatjes. Wat we van het schilderij vinden wordt door het teamwork van de twee hersenhelften bepaald.

Doe deze leuke test om te bepalenof je een dominante hersenhelft hebt:Dus bij een rechter oor dominantie gaat de acoustische informatie rechtstreeks naar de linkerhersenhelft waar het direkt geanalyseerd kan worden. Echter bij een linker oor dominantie gaat de informatie eerst naar de rechter hersenhelft en moet dan via dehersenbalk door getransporteerd worden naar de linker om verwerkt te kunnen worden. Zo’n omweg zorgt voor vertraging of kan soms leiden tot verdwalen van informatie. Vooral de hoog frequente tonen willen nog wel eens verloren gaan onderweg wat dan bijvoorbeeld fouten oplevert in het horen van verschil tussen f/v s/z. Daarbij is er iets meer tijd nodig om zich te uiten met spraak (al is het enkele miliseconde). Waardoor het geven van een mening soms te lang duurt en de beurt van spreken al voorbij is.
Het verschil in timing is misschien een kwestie van miliseconden, maar het stelt de persoon met een linker oordominantie in een nadelige positie.

Computers hebben ons zeer bewust gemaakt van het balang van de snelheid in verwerking; daarom willen mensen altijd de snelst werkende computer. We kunnen het niet laten om de traagheid van oude computers te vergelijken met de snelheid van die gloednieuwe computers op kantoor.

De persoon met rechter oordominantie is als de computer op kantoor: snel, ‘getting it’, reageert in een fractie van een seconde op ieder verzoek.

De persoon met de linker oor dominantie is meer onze oude thuis computer: traag, duurt lang voor er een oplossing komt.
Een computer kunnen we vervangen, maar een kind en volwassene zijn onvervangbaar. Maar we kunnen ze wel upgraden door het rechter oor dominant, het leidende oor, te maken zodat ze input beter en sneller kunnen verwerken.

Kenmerken van Oordominantie

Linker oor

 • Traagheid, langzaam
 • Snel vermoeid
 • Slecht geheugen, aandacht
 • Moeite met affectie
 • Moeite met uiten van geveoelens
 • Emotioneel
 • Gebrekkige emotionele investering
 • Geen goed controle spraak / taal

Rechter oor

 • Vloeiend spreken, leren, schrijven
 • Goede verbale spreekvaardigheid
 • Goede stemcontrole/taalcontrole
 • Beter luisteren
 • Goede aandacht, concentratie, geheugen
 • Goede communicatie

 

Wat herken jij van jezelf of je kind?

Welke oplossing hen je tot nu toe gevonden? Stel je vragen of geef je reactie hieronder in het commentaar veld.
Of neem gerust contact met mij op voor het beantwoorden van jouw vragen of meer uitleg.

comments powered by Disqus

Oudere berichten:

Wat is de Tomatis methode

Laatste nieuws

Verhuisd!

Het heeft even wat voeten in de aarde gehad. Door alle technische ontwikkelingen bij Tomatis en mijn eigen voorkeuren heb ik besloten om de praktijk IJmuiden voort te zetten op een andere locatie in dezelfde gemeente. Deze is iets kleiner en helemaal wat ik kwalitatief kan en moet bieden. Het sluiten van de logopedie praktijk in 2017 en de opkomst van de mobiele apparatuur maakten een grote ruimte overbodig. Bovendien werd het na 22 jaar tijd om eens alle materialen te schiften en te vernieuwen. lees verder...

Tomatis Luistertherapie bestaaat 20 jaar!

Luistertherapie met mobiele apparatuur

Kon in het verleden de therapie alleen in de praktijk gegeven worden, nu echter is de techniek voortgeschreden en bestaat er mobile apparatuur. De mobiele Talks Up geeft u de mogelijkheid luistertherapie THUIS te volgen lees verder...

Ontvang GRATIS "Oefeningen voor optimaal luisteren" door je aan te melden voor de nieuwsbrief
Testimonial

Het toepassingsgebied voor Tomatis luistertraining is zeer gevarieerd gezien de werking op een groot gebied in het centrale zenuwstelsel en de psyche. Dit Tomatis instituut 'beperkt' zich tot pedagogische-, motorische- en logopedische gebieden. Er zijn nog meer mogelijkheden, zoals het leren van vreemde talen, training voor muziek (instrumantaal) en zang, en psychiatrische toepassingen.

TOMATIS
locatie Velsen - Oosteinderweg 6 - 1981 AP Velsen-Zuid tel. 06-49240064
locatie Amsterdam Van Hallstraat 8 1- 1051 HA Amsterdam