• Oosteinderweg 6
  • 1981 AP Velsen-Zuid
  • 06-49240064
  • Van Hallstraat 81
  • 1051 HA Amsterdam

Blog van Luister je vrij!

december 2023 door Monique

Het effect van Tomatis 'gating' op het brein.

Dat muziek een grote impact heeft op het functioneren van de mens lijkt zo vanzelfsprekend. Al vanaf de oertijd werden er instrumenten gebruikt om te communiceren en uiting te geven aan emoties.

Pas de laatste 10 jaar lijkt er meer belangstelling te zijn om wetenschappelijk onderzoek te doen naar de invloed van muziek op het brein. We weten al heel lang dat muziektherapie effecten heeft op de emoties en regulering van de mens. Er zijn veel effecten studies gedaan en er is aangetoond dat geluid en muziek heel belangrijk voor de ontwikkeling van de mens zijn.

Er zijn ook mensen geweest zoals A.Tomatis, G. Bérard, P. Madaule die technieken hebben ontwikkeld om gerichter met de functie van het luisteren te werken. Met de middelen van hun de vorige eeuw hebben zij wetenschappelijke onderzoeken gedaan maar telkens niet voldoende bewijs kunnen leveren.

Het unieke van de Tomatis Methode is de ‘gating’. Het proces waarbij elektronische schakelingen worden gemaakt in de muziek en koptelefoon met botgeleider. Daardoor worden de oren en het brein telkens verrast en geactiveerd. De effecten hiervan zijn tot nu toe de missing link in het wetenschappelijk aantonen van de Tomatis Methode. De techniek gaat echter nu razendsnel en Artificial Intelligence helpt daar ook in. Echter een mensenbrein nabouwen lukt nooit.

De laatste twintig jaar ontdekken onderzoekers dat de hersenen voornamelijk uit met elkaar samenwerkende functionele netwerken bestaat. In tegenstelling tot dat een bepaalde functie wordt bediend door een bepaald gebied in de hersenen.

Afgelopen November heb ik deelgenomen aan het Tomatis Congres in Rome. Zeer inspirerend en altijd bomvol nieuwe ontwikkelingen en ontdekkingen op het technische en neurologische vlak.

Zo sprong voor er mij één presentatie uit van Jean Pierre Granier, psycholoog, Consultant L4 en Trainer bij TDSA:

Het effect van de Tomatis ‘Gating’ op het brein

Granier heeft onderzoek gedaan naar de nieuwste inzichten op het gebied van functionele netwerken in de hersenen. Hij presenteert een samenwerking van drie belangrijke netwerken in het brein welke door de Tomatis gating zouden kunnen worden beïnvloed. Een heel interessant inzicht welke nader onderzocht moet worden met rMRI om aan te tonen of dit inderdaad het geval is.

De drie netwerken of The Tripal Network Model (Menon, 2011)

Dit zijn drie netwerken in het brein die dan weer met elkaar corresponderen.
Het werkt als een soort wip met in het midden de regelaar.
Op de zitjes van de wip zit aan de ene kant het netwerk dat aangaat bij informatie van en naar de buitenwereld (CEN) en op het andere zitje het netwerk dat aangaat bij informatie van en naar de binnenwereld toe (DMN).

In het midden het netwerk die bepaald welk zitje omhoog gaat, welk systeem komt in de spotlight. En dat dat soepel verloopt (SN). Het zegt “Hee bereidt je voor! Er komt iets aan!”

Salience Netwerk

Dit SN = Salience Netwerk is pas in 2008 ontdekt. Dat kan zowel vanuit positieve als negatieve informatie geactiveerd worden. De hypothese van Granier is dat de Tomatis gating waarbij met contrasten in het geluid de transitie van opnemen naar verwerken van geluid wordt getraind wel eens stimulatie van het SN gating systeem kan zijn.

Dit wetenschappelijk zal worden opgestart. Daarvoor is beschikbaarheid nodig van voldoende MRI apparatuur.

Wil je meer achtergrond over deze onderzoeken, die dan gerust bij mij op!
Of als je neurologisch onderlegd bent, klik op de onderstaande afbeelding.( Triple Network Model, Insight, and Large-Scale Brain Organization in Autism (stanford.edu) Triple Network Model, Insight, and Large-Scale Brain Organization in Autism (stanford.edu)

Dank je voor je belangstelling!
Monique Blok

comments powered by Disqus

Oudere berichten:

Wat is de Tomatis methode

Laatste nieuws

Verhuisd!

Het heeft even wat voeten in de aarde gehad. Door alle technische ontwikkelingen bij Tomatis en mijn eigen voorkeuren heb ik besloten om de praktijk IJmuiden voort te zetten op een andere locatie in dezelfde gemeente. Deze is iets kleiner en helemaal wat ik kwalitatief kan en moet bieden. Het sluiten van de logopedie praktijk in 2017 en de opkomst van de mobiele apparatuur maakten een grote ruimte overbodig. Bovendien werd het na 22 jaar tijd om eens alle materialen te schiften en te vernieuwen. lees verder...

Tomatis Luistertherapie bestaaat 20 jaar!

Luistertherapie met mobiele apparatuur

Kon in het verleden de therapie alleen in de praktijk gegeven worden, nu echter is de techniek voortgeschreden en bestaat er mobile apparatuur. De mobiele Talks Up geeft u de mogelijkheid luistertherapie THUIS te volgen lees verder...

Ontvang GRATIS "Oefeningen voor optimaal luisteren" door je aan te melden voor de nieuwsbrief
Testimonial

Het toepassingsgebied voor Tomatis luistertraining is zeer gevarieerd gezien de werking op een groot gebied in het centrale zenuwstelsel en de psyche. Dit Tomatis instituut 'beperkt' zich tot pedagogische-, motorische- en logopedische gebieden. Er zijn nog meer mogelijkheden, zoals het leren van vreemde talen, training voor muziek (instrumantaal) en zang, en psychiatrische toepassingen.

TOMATIS
locatie Velsen - Oosteinderweg 6 - 1981 AP Velsen-Zuid tel. 06-49240064
locatie Amsterdam Van Hallstraat 8 1- 1051 HA Amsterdam