• Oosteinderweg 6
  • 1981 AP Velsen-Zuid
  • 06-49240064
  • Van Hallstraat 81
  • 1051 HA Amsterdam

Blog van Luister je vrij!

maart 2016 door Monique

De invloed van vader op de ontwikkeling van zijn baby: 3 belangrijke fases

Vaders vinden het vaak pas leuk worden om met hun kind te spelen als het de babytijd voorbij is. Klopt het dat de rol van vader pas invloed heeft na deze eerste maanden? Hoe belangrijk is vader überhaupt voor de ontwikkeling van zijn kind?

De invloed van vader op de ontwikkeling van zijn baby: 3 belangrijke fases Het blijkt dat de invloed van pa wel degelijk al heel vroeg zijn intrede doet. Vooral de balans tussen de input van moeder en vader is belangrijk. Er ontstaat een harmonie. De twee invloeden vullen elkaar aan.

Een voorbeeld is hoe verschillend vader en moeder fysiek met hun baby omgaan en verschillende zintuiglijke input geven. Waar moeder het kindje meestal wiegt in haar armen, is vader vaak bezig met bewegingen als in de lucht houden, ‘gooien’ in de lucht of grove schommel bewegingen maken. Waar moeder voorzichtig en bezorgd is, is vader meer in voor uitdaging en doen. Beide input is belangrijk voor de ontwikkeling.

De eerste maanden neemt moeder meestal de zorg op zich. De baby heeft tenslotte in de buik  gezeten en is nauw verbonden met moeder. Vaders denken dat zij dan niet zo nodig zijn, maar niets is minder waar. Studies met vaders die ook in die eerste 5 maanden de baby verzorgen laten zien dat de baby’s meer geluiden maken in het bijzijn van vreemden, meer hun omgeving gaan ontdekken en minder problemen hebben om vastgehouden te worden door onbekenden, dan baby’s die alleen door moeder verzorgd worden.

De vader faciliteert de onafhankelijkheid van de baby in een heel vroeg stadium!

Tot 6 maanden accepteren baby’s naast moeder ook anderen als de verzorger. Daarna komt de visuele ontwikkeling zodanig op gang dat de baby gezichten kan onderscheiden. En dan de veiligheid van moeder opzoekt (eenkennig worden). Er is een moeder-kind binding vanuit de baarmoeder die vader natuurlijk niet heeft, vader is daarmee in het nadeel, maar hij kan deze binding wel  bekrachtigen en verstevigen. Vanuit de veiligheid van moeder krijgt de baby de zekerheid om te onderzoeken, wat vooral gestimuleerd wordt door vader. Na de visuele rijping zich heeft vastgezet, zal het kind steeds meer de figuur die altijd bij mama is als vader accepteren. De hechting met de vader wordt nog sterker wanneer moeder actief het kind aanmoedigt om te gaan met vader.

Wanneer wordt vader echt ‘papa’ voor de baby? Het is de moeder die het begrip ‘papa’  geboren laat worden. Zij brengt de emotionele inhoud voor ‘De andere persoon’ over naar haar baby. De baby zal dezelfde gevoelens delen als moeder ten opzichte van haar man. Het gezicht dat bij die gevoelens hoort zal de baby herkennen. De relatie tussen moeder en de vader is telepathisch overgebracht, zonder woorden. De gehechtheid van de vrouw aan haar partner geeft de baby ‘goedkeuring’ om zich aan vader te hechten. Het ankert de belangrijkheid van deze man in de geest van de baby en creëert de basis voor een langdurige binding/hechting
Wanneer het kindje gaat lopen en praten gaat het steeds meer de wereld ontdekken. Vader speelt daar een grote rol in. Vaders vinden het leuk om van alles uit te leggen, hoe regels werken en geven nog steeds andere zintuiglijke input als moeder.

Afwezigheid van de vader kan een vertraging veroorzaken in het loskomen, het individualisatie proces.

Het gaat vooral om de emotionele binding, de acceptatie van de man als vader. Vaders zijn meestal fysiek minder aanwezig omdat zij een andere rol spelen in het gezin. Wanneer de fundering gelegd is, is dat oké voor het kind.

Vader heeft sterk invloed op de zelfstandigheid en de sociale ontwikkeling van zijn kind.

Samenvattend zijn er 3 periodes waarin de integratie van vader bijdraagt aan de ervaringen van het kind

  • Gedurende de eerste paar maanden wordt de vader waargenomen als een surrogaat moeder, tenminste als vader betrokken is bij de verzorging. Hij geeft andere sensorische input. Bv moeder zachtjes wiegen, vader lucht ‘gooien’ ruwere bewegingen/vasthouden.            
  • Tot 6 maanden accepteren baby’s alle buitenstaande personen als verzorger. Daarna is moeder nodig voor veiligheid van waaruit de wereld ontdekt kan worden. Dit te maken met visuele herkenning. Vader wordt herkend als ‘papa’ en bekrachtigt het ontdekken van de wereld.
  • Tussen tweede en derde jaar, wanneer het kind kan lopen en praten, zal de vader een actieve rol hebben in socialisatie. Vertellend over de wereld en zijn regels geeft hij zijn kind ondersteuning in zijn pogingen tot het verkrijgen van betere beheersing en onafhankelijkheid.

Tomatis ontdekte dat deze ontwikkeling de kwaliteit van luistervaardigheden beïnvloedt.

 Hij ontdekte, na heel veel observaties en luistertesten, dat de kwaliteit van relatie tussen kind en vader of kind en moeder terug te zien is in de luistercurves. De luisterontwikkeling lijkt ook de volgorde te hebben van moeder naar vader naar onafhankelijkheid.

Hoe betrokken is de vader van jouw kind?
En merk je bovenstaande invloeden? Vader, welke invloed heb jij op je kind?
Deel hieronder je bevindingen of stel gerust je vagen

Hartelijke groet,
Monique

*Om te kunnen reageren in de blog moet  je jezelf eerst aanmelden bij Disqus, dat is eenvoudig en gratis. Daarvoor klik op de D button.

comments powered by Disqus

Oudere berichten:

Wat is de Tomatis methode

Laatste nieuws

Verhuisd!

Het heeft even wat voeten in de aarde gehad. Door alle technische ontwikkelingen bij Tomatis en mijn eigen voorkeuren heb ik besloten om de praktijk IJmuiden voort te zetten op een andere locatie in dezelfde gemeente. Deze is iets kleiner en helemaal wat ik kwalitatief kan en moet bieden. Het sluiten van de logopedie praktijk in 2017 en de opkomst van de mobiele apparatuur maakten een grote ruimte overbodig. Bovendien werd het na 22 jaar tijd om eens alle materialen te schiften en te vernieuwen. lees verder...

Tomatis Luistertherapie bestaaat 20 jaar!

Luistertherapie met mobiele apparatuur

Kon in het verleden de therapie alleen in de praktijk gegeven worden, nu echter is de techniek voortgeschreden en bestaat er mobile apparatuur. De mobiele Talks Up geeft u de mogelijkheid luistertherapie THUIS te volgen lees verder...

Ontvang GRATIS "Oefeningen voor optimaal luisteren" door je aan te melden voor de nieuwsbrief
Testimonial

Het toepassingsgebied voor Tomatis luistertraining is zeer gevarieerd gezien de werking op een groot gebied in het centrale zenuwstelsel en de psyche. Dit Tomatis instituut 'beperkt' zich tot pedagogische-, motorische- en logopedische gebieden. Er zijn nog meer mogelijkheden, zoals het leren van vreemde talen, training voor muziek (instrumantaal) en zang, en psychiatrische toepassingen.

TOMATIS
locatie Velsen - Oosteinderweg 6 - 1981 AP Velsen-Zuid tel. 06-49240064
locatie Amsterdam Van Hallstraat 8 1- 1051 HA Amsterdam