• Oosteinderweg 6
 • 1981 AP Velsen-Zuid
 • 06-49240064
 • Van Hallstraat 81
 • 1051 HA Amsterdam

Blog van Luister je vrij!

februari 2016 door Monique

7 redenen om Tomatis luistertherapie te doen

Soms zien we door de bomen het bos niet meer. In zorgverlenersland zijn zoveel wegen die naar Rome leiden. Vooral op het gebied van hulp bij kinderen met autisme, PDD-NOS, AD(H)D, dyslexie, spraak/taal stoornissen. Het één werkt beter dan het andere. Het is een hele kunst om datgene te vinden wat het beste bij jouw kind past.

En nu ook nog iets anders als Tomatis Luistertherapie. Waarom zou je daarvoor kiezen? Hoe onderscheidt zich deze methode ten opzichte van alle anderen.

Ik heb de zeven meest logische redenen voor je:

 1. Het is een bottum-up methode.
  Dit wil zeggen dat er aan het menselijke systeem zèlf gewerkt wordt.  
  Het oor en het brein erachter worden gestimuleerd. De fundering wordt opnieuw stevig gelegd waardoor er makkelijk op gebouwd kan worden. Dit wil zeggen dat er niet van buitenaf aan bijvoorbeeld gedrag, spreken, leren of concentreren wordt gewerkt. Wanneer alle functies die nodig zijn om goed te kunnen communiceren en leren goed worden ingeprent, zal er vanzelf verbetering volgen.
 2. Het programma is op maat en persoonlijk
  Ieder mens is verschillend, reageert verchillend en heeft verschillende doelen. Aan de hand van een luistertest wordt gekeken naar de audio-psycho-fonologie: het verband tussen horen, de psyche en spreken. Daaraan spiegelt zich de communicatie. Aan de hand van dit onderzoek en een uitgebreid gesprek wordt een individueel programma samengesteld.
 3. Het  heeft een afgebakend traject en is relatief kort
  Het programma gaat niet eeuwig door. Van te voren wordt duidelijk hoe lang het traject in beslag zal nemen. Er is een minimum van drie periodes van acht tot 15 dagen waarbij iedere dag 2 uur geluisterd wordt. Een gemiddelde behandeling duurt een half jaar. Bij complexe gevallen kan het veel langer duren, maar telkens met korte overzichtelijke periodes.
 4. De effecten beklijven, er is geen tot nihile terugval
  Omdat er aan het daadwerkelijke menselijke systeem gewerkt wordt is er geen tot nauwelijks terugval. Mensen komen wel eens terug omdat men toch nog een stapje verder wil of voor een APK in energie.
 5. In geval van behandeling van een kind wordt de moeder gratis meebehandeld
  Dit heeft twee redenen. Ten eerste is het belanrijk dat het kind het gevoel heeft dat het niet de enige is die hulp behoeft. Het is heel interessant om te zien dat mama ook de koptelefoon op moet. Ten tweede zijn ouders (vooral moeders) vaak gestressed, bezorgd of aan het einde van haar latijn door de intensiviteit van hun kind. Dan brengt een eigenprogramma rust, energie en even afstand van de problematiek.
 6. De keuze om thuis, in de praktijk of in een instelling te luisteren
  Door steeds betere ontwikkeling van de techniek en apparatuur wordt de methode steeds toegankelijker. Het is nu mogelijk met mobiele apparatuur thuis of in een instelling te behandelen wat veel reistijd en vrije dagen scheelt. Toch blijft de mogelijkheid om in de praktijk te luisteren bestaan. Dit is soms onvermijdelijk omdat er omstandigheden kunnen zijn dat het niet wenselijk of niet mogelijk is om thuis te luisteren. Er is dan professionele begeleiding.
 7. Geen frustraties met oefeningen die moeizaam zijn
  Er zijn veelal therapieën gedaan die bloe zweet en tranen kosten. Oefeningen die frustreren omdat ze maar niet lukken. Telkens opnieuw iets proberen wat zo moeilijk is. Bijvoorbeeld proberen woordjes na te zeggen terwijl het woordje helemaal niet binnenkomt. Dan wordt het na veel herhaling een kunstje. Het beklijft niet omdat er geen begrip van is. Door te werken aan het binnenkomen van het woordje zal het nazeggen makelijk gaan en beklijft het ook nog.

Maar de allerbeste reden is toch wel dat het gewoon werkt. In de volgende blog zal ik verschillende ervarings verhalen of testimonials van cliënten presenteren.

Intussen ben ik benieuwd wat voor jou de beste reden zou zijn om voor welke methode dan ook te kiezen. Deel het hieronder met mij en de andere lezers!
Natuurlijk mag je ook delen op social media.

Hartelijke groet,
Monique

*Om te kunnen reageren in de blog moet  je jezelf eerst aanmelden bij Disqus, dat is eenvoudig en gratis. Daarvoor klik op de D button.

comments powered by Disqus

Oudere berichten:

Wat is de Tomatis methode

Laatste nieuws

Verhuisd!

Het heeft even wat voeten in de aarde gehad. Door alle technische ontwikkelingen bij Tomatis en mijn eigen voorkeuren heb ik besloten om de praktijk IJmuiden voort te zetten op een andere locatie in dezelfde gemeente. Deze is iets kleiner en helemaal wat ik kwalitatief kan en moet bieden. Het sluiten van de logopedie praktijk in 2017 en de opkomst van de mobiele apparatuur maakten een grote ruimte overbodig. Bovendien werd het na 22 jaar tijd om eens alle materialen te schiften en te vernieuwen. lees verder...

Tomatis Luistertherapie bestaaat 20 jaar!

Luistertherapie met mobiele apparatuur

Kon in het verleden de therapie alleen in de praktijk gegeven worden, nu echter is de techniek voortgeschreden en bestaat er mobile apparatuur. De mobiele Talks Up geeft u de mogelijkheid luistertherapie THUIS te volgen lees verder...

Ontvang GRATIS "Oefeningen voor optimaal luisteren" door je aan te melden voor de nieuwsbrief
Testimonial

Het toepassingsgebied voor Tomatis luistertraining is zeer gevarieerd gezien de werking op een groot gebied in het centrale zenuwstelsel en de psyche. Dit Tomatis instituut 'beperkt' zich tot pedagogische-, motorische- en logopedische gebieden. Er zijn nog meer mogelijkheden, zoals het leren van vreemde talen, training voor muziek (instrumantaal) en zang, en psychiatrische toepassingen.

TOMATIS
locatie Velsen - Oosteinderweg 6 - 1981 AP Velsen-Zuid tel. 06-49240064
locatie Amsterdam Van Hallstraat 8 1- 1051 HA Amsterdam