• Oosteinderweg 6
  • 1981 AP Velsen-Zuid
  • 06-49240064
  • Van Hallstraat 81
  • 1051 HA Amsterdam

Blog van Luister je vrij!

mei 2018 door Monique

7 Tomatis Convention Warschau

Van 18 tot en met 20 mei heb ik deelgenomen aan het 9e Internationale Tomatis Congres. Deze editie stond in het licht van “The wind of Change”.

En daar ben ik altijd wel voor in. Verandering is vooruitgang. Innovatie is verbetering.
De Methode wordt steeds meer aangepast aan de moderne tijd. De wensen van cliënten en consultants.
Daarbij helpt de ontwikkeling van de technologie natuurlijk enorm.

Zo begon ik achttien jaar geleden met een Elektronisch Oor genaamd New Tech. Dit vaste apparaat bewerkte de muziek van speciale cd’s. De cliënten moesten iedere dag bij mij in de praktijk komen om het programma van twee uur per dag te volgen. Het voordeel daarvan was en is nog steeds de dynamiek en sfeer van helemaal bezig zijn met de auditieve stimulatie in een optimale omgeving. Daarbij kan ik zelf het hele proces volgen en zo nodig ingrijpen en het programma veranderen.
Pas in 2009 verscheen mobiele apparatuur met de Solisten. Eerst met vaste programma’s en al snel een jaar later programmeerbaar. Het voordeel is dat het veel toegankelijker is voor bijvoorbeeld mensen die ver weg wonen. De mogelijkheden van de instellingen om muziek te bewerken zijn nog steeds beperkt ten opzichte van de New Tech. Vandaar dat sommige cliënten een combinatie moesten maken met de New Tech in de praktijk.
Het werken met de moederstem en actieve sessies met de microfoon waren zeer bewerkelijk en onhandig.
In 2017 kon ik de Talks Up aanschaffen. Met deze versie kan de moederstem worden geïmplementeerd en zijn actieve sessies met de microfoon eenvoudig uit te voeren.
Deze Talks Up was qua mogelijkheden meer vergelijkbaar met de New Tech maar met digitaal betere kwaliteit waardoor de muziekbestanden energieker zijn. We merkten al snel dat voor sommige vooral jonge en gevoelige cliënten 2 uur te intensief was. En nu is dan Talks Up met nieuwe programmering uit de bus gekomen. Het apparaat hetzelfde maar nu wordt de mogelijkheid tot programmering meer afgestemd op de hypersensitieve mens. Wat wel eens kan betekenen dat bijvoorbeeld een 4 jarig gevoelig kind maar 1 uur per dag hoeft te luisteren ipv 2 uur (maar dan wel meer dagen) Uiteraard blijft de mogelijkheid tot 2 uur luisteren bestaan voor de normaal sensitieve mensen. Daarbij is ook andere muziek toegevoegd. Naast Mozart, Gregoriaans en Wals is nu Marsmuziek en langzame Mozart toegevoegd.
Ik ben er erg enthousiast over. Korter en draaglijker voor de sensitieve mens maar toch even effectief. In mijn praktijk zijn nu vijf van deze apparaten ter beschikking.

Nog een nieuw ‘speeltje’ is de Soundsory. Dit is een koptelefoon met botgeleiding welke als opwarmertje voor Tomatis Methode gebruikt kan worden. Het werkt vooral op de motoriek, het ritme en lichaamsbesef. Er wordt andere muziek gebruikt zoals Jazz, kinderliedjes, marsmuziek, Haydn enz. De bedoeling is na het beluisteren van de muziek dat er motorische oefeningen gedaan worden. Deze moeten nog op video gezet worden voor het verder op de markt gebracht wordt. Maar ik heb er al één! Bekijk het filmpje

Mijn collega Wilma Vroegop van Tomatis Goes en ik hebben ons verder laten inspireren in informeren door twintig lezingen, onderzoeken, uitleg nieuwe mogelijkheden en twee workshops om nog beter onze cliënten te kunnen helpen.
Samen met ongeveer 250 collega’s uit 43 landen!

Wat veel ter sprake kwam is dat neuro auditieve training nauw in verband staat met andere zintuiglijke verwerking. En dat een combinatie versterkend zal werken.
Ook de nog niet goed geïntegreerde primaire reflexen spelen een duidelijk rol bij de kinderen met diverse problemen.
Dan is het heel fijn te merken dat de wetenschappelijk onderzoeken gestaag doorgaan. Momenteel lopen Polen, Rusland en China voorop in het doen van research naar de effecten van de Tomatis Methode. Zo is er nu ook onderzoek gedaan naar de effecten op geheugen stoornissen en cognitieve & executieve functies bij patiënten na een beroerte.
De neurologie over hoe het brein werkt met auditieve prikkels is nog eens mooi gepresenteerd. Vooral het maken van verbanden van links naar rechts maar ook van achter naar voren werden gevisualiseerd.

Ten slotte ben ik heel wat wijzer geworden over hoe de Tomatis Methode te implementeren in de school na een ‘round the table’ sessie. Ik hoef het wiel niet opnieuw uit te vinden…
Ik ben een pilot aan het opzetten voor de behandeling van een groepje kleuters die risico op leerproblemen hebben. Dit gaat dan binnen de school plaats vinden.
Als alles gaat zoals gepland zal deze in september van start gaan. Ik hou je op de hoogte!

Heb je vragen? Stel ze gerust hieronder! Inspirerende
groet Monique

Heb je vragen? Schrijf jouw reactie hieronder!

Hartelijke groet
Monique

*Om te kunnen reageren in de blog moet  je jezelf eerst aanmelden bij Disqus, dat is eenvoudig en gratis. Daarvoor klik op de D button.

comments powered by Disqus

Oudere berichten:

Wat is de Tomatis methode

Laatste nieuws

Verhuisd!

Het heeft even wat voeten in de aarde gehad. Door alle technische ontwikkelingen bij Tomatis en mijn eigen voorkeuren heb ik besloten om de praktijk IJmuiden voort te zetten op een andere locatie in dezelfde gemeente. Deze is iets kleiner en helemaal wat ik kwalitatief kan en moet bieden. Het sluiten van de logopedie praktijk in 2017 en de opkomst van de mobiele apparatuur maakten een grote ruimte overbodig. Bovendien werd het na 22 jaar tijd om eens alle materialen te schiften en te vernieuwen. lees verder...

Tomatis Luistertherapie bestaaat 20 jaar!

Luistertherapie met mobiele apparatuur

Kon in het verleden de therapie alleen in de praktijk gegeven worden, nu echter is de techniek voortgeschreden en bestaat er mobile apparatuur. De mobiele Talks Up geeft u de mogelijkheid luistertherapie THUIS te volgen lees verder...

Ontvang GRATIS "Oefeningen voor optimaal luisteren" door je aan te melden voor de nieuwsbrief
Testimonial

Het toepassingsgebied voor Tomatis luistertraining is zeer gevarieerd gezien de werking op een groot gebied in het centrale zenuwstelsel en de psyche. Dit Tomatis instituut 'beperkt' zich tot pedagogische-, motorische- en logopedische gebieden. Er zijn nog meer mogelijkheden, zoals het leren van vreemde talen, training voor muziek (instrumantaal) en zang, en psychiatrische toepassingen.

TOMATIS
locatie Velsen - Oosteinderweg 6 - 1981 AP Velsen-Zuid tel. 06-49240064
locatie Amsterdam Van Hallstraat 8 1- 1051 HA Amsterdam