• Oosteinderweg 6
  • 1981 AP Velsen-Zuid
  • 06-49240064
  • Van Hallstraat 81
  • 1051 HA Amsterdam

Blog van Luister je vrij!

april 2014 door Monique

Muziek en het brein

De laatste tijd komt het onderwerp de invloed die muziek heeft op het brein steeds meer in het nieuws. Bij DWDD was Prof. Dr. Erik Scherder te zien met een uitleg van de werking van het brein en waarom sommige liedjes zoals “Happy” mensen vrolijk maken. Klik hier voor het filmpje van DWDD

Tegelijkertijd werden er drie onderzoeken gepresenteerd door CNN naar de effecten van muziek op het brein: “This is your brain on Music”.

  • Eén van de onderzoeken toont aan dat muziek meer dan medicijnen angst verlaagt
  • Hersenactiviteit patronen zijn gerelateerd aan hoe leuk de mensen een bepaald liedje vinden
  • Consistente activiteit patronen worden gezien wanneer verschillende mensen naar dezelfde muziek luisteren
  • Onderzoekers kunnen steeds meer inzicht krijgen in neurologische en psychiatrische problemen

Dit bevestigt nog een keer dat muziek heel veel invloed heeft op de mens.
Dr. Tomatis heeft een studie gedaan naar de effecten van de muziek van Mozart en schreef er een boek over “Pourquoi Mozart?” Hij beschrijft onder andere dat Mozart zijn muziek niet bedacht heeft, maar gehoord en opgeschreven. Het ritme van zijn sonates ligt heel dicht bij ons bio-ritme, en is altijd gelijkwaardig in communicatie. Bovendien is de muziek zo rijk in harmonieën dat het veel energie geeft door de vele boventonen. Wanneer er gefilterd wordt blijft er toch nog muziek over.
Tomatis ontdekte daarbij dat de effecten gestuurd kunnen worden door de muziek te bewerken door middel van filtering en gating waarbij ook botgeleiding een grote rol speelt.

Zelf rust ervaren, onvang een CD*?

Ga voor jezelf na welke muziek voor jou het meeste rust geeft, van welk lied je heel vrolijk wordt, of juist verdrietig.
Wil je zelf ervaren wat een bewerkte cd kan doen voor jou rust?
*Vul de enquête in als cadeau ontvang je een proef cd! 

Testimonial

Beste lezers

Op advies van de leidsters van de peuterspeelzaal ben ik voor mijn jongste zoon Boris (3) op zoek gegaan naar een logopedist. Ik kende Monique via mijn 2 ander zonen (11 en 8) die bij haar kinderen destijds ook op de peuterspeelzaal zaten. Na het testen van Boris bleek hij een taalachterstand heeft van een jaar. Ik schrok daar erg van, want hoewel ik wel door had dat zijn uitspraak slecht is, had ik dat niet in de gaten gehad. Hij begrijpt gewoon een heleboel dingen nog niet, weet niet precies wat je bedoelt. Daardoor werd hij erg laks, wat hij dus niet kon, deed hij niet. Soms lastig. Monique stelde de luistertherapie voor, waar we dan ook in juli mee zijn begonnen (15 dagen). Het ging voor Boris erg goed, hij vond het leuk om heen te gaan, deed niet moeilijk over de koptelefoon en heeft lekker gespeeld met de dames en andere kinderen. Wel merkte ik aan hem als de muziek “gefilterd” werd. Thuis was hij dan erg druk en schreeuwerig. Wel een teken dat de therapie iets bij hem doet zei Monique. Na die 15 dagen had ik het idee, dat Boris al beter praatte. Meer volzinnen en in de goede volgorde. Ik dacht wel: is het echt zo of wil ik dit zo graag voor hem? Maar mensen om ons heen hadden het ook in de gaten, en die wisten niets van de therapie. Dus nu al resultaat?
Na een pauze van 5 weken, waarvan we 4 weken heerlijk op vakantie zijn geweest (tijdens deze vakantie had ik een heerlijke, vrolijke, lieve, gezellige, goed luisterende, goed etende, goed slapende Boris mee) zijn we nu aan de volgende sessie van de luistertherapie begonnen. Voor 8 dagen. Hierna zal Boris weer getest worden en dan zien we wel waar we dan mee verder moeten. In ieder geval zal zijn “begrip” vergroot moeten worden. Tot nu toe ben ik heel tevreden over dit alles. We zien het verder wel.’
Zelf heb ik al die dagen ook “meegeluisterd”. Ook ik heb hier heel veel baat bij gehad. Ik hoefde 2 uur per dag gewoon niets te doen, alleen maar ontspannen. Heerlijk, ’t heeft me opgepept. Ik heb zelf namelijk ook een moeilijke periode van verdriet, nat ’t plotselinge overlijden van mijn vader 4 maanden geleden. Dat was en is nog steeds heel moeilijk. Alles gaat weer gewoon door in het leven en soms met een sneltreinvaart. Daarom is dit nu ook lekker voor mij. Het gaat nu goed en we gaan hier gewoon mee verder.
Ilse en Boris

comments powered by Disqus

Oudere berichten:

Wat is de Tomatis methode

Laatste nieuws

Verhuisd!

Het heeft even wat voeten in de aarde gehad. Door alle technische ontwikkelingen bij Tomatis en mijn eigen voorkeuren heb ik besloten om de praktijk IJmuiden voort te zetten op een andere locatie in dezelfde gemeente. Deze is iets kleiner en helemaal wat ik kwalitatief kan en moet bieden. Het sluiten van de logopedie praktijk in 2017 en de opkomst van de mobiele apparatuur maakten een grote ruimte overbodig. Bovendien werd het na 22 jaar tijd om eens alle materialen te schiften en te vernieuwen. lees verder...

Tomatis Luistertherapie bestaaat 20 jaar!

Luistertherapie met mobiele apparatuur

Kon in het verleden de therapie alleen in de praktijk gegeven worden, nu echter is de techniek voortgeschreden en bestaat er mobile apparatuur. De mobiele Talks Up geeft u de mogelijkheid luistertherapie THUIS te volgen lees verder...

Ontvang GRATIS "Oefeningen voor optimaal luisteren" door je aan te melden voor de nieuwsbrief




Testimonial

Het toepassingsgebied voor Tomatis luistertraining is zeer gevarieerd gezien de werking op een groot gebied in het centrale zenuwstelsel en de psyche. Dit Tomatis instituut 'beperkt' zich tot pedagogische-, motorische- en logopedische gebieden. Er zijn nog meer mogelijkheden, zoals het leren van vreemde talen, training voor muziek (instrumantaal) en zang, en psychiatrische toepassingen.

TOMATIS
locatie Velsen - Oosteinderweg 6 - 1981 AP Velsen-Zuid tel. 06-49240064
locatie Amsterdam Van Hallstraat 8 1- 1051 HA Amsterdam