• Oosteinderweg 6
  • 1981 AP Velsen-Zuid
  • 06-49240064
  • Van Hallstraat 81
  • 1051 HA Amsterdam

Blog van Luister je vrij!

november 2020 door Monique

Auditieve Stimulatie Uitgelegd In Vogelvlucht

Wat stimuleren we nu eigenlijk?

Auditieve Stimulatie UitgelegdWe spreken over auditieve stimulatie, maar wat stimuleren we dan?
Je zou kunnen zeggen: we stimuleren via de oren het brein. We gaan ervan uit dat de oren goed horen, maar wat is er aan de hand wanneer het systeem niet goed weet wat het nu met al die geluiden moet dóen? Dus wat als actief luisteren moeilijk is? Luisteren doen we niet alleen met de oren maar in samenwerking met onze hersenen, psyche en ons lichaam. Met de Tomatis Methode wordt het luisteren gestimuleerd. En luisteren houdt in:

  • De wens tot communiceren
  • Opmerkzaamheid, alertheid, concentratie
  • Met emotie en intentie
  • Goede lichaamshouding, motoriek en gezichtsuitdrukking
  • Creativiteit en persoonlijke groei
  • Activering van de hele mens

Hoe werkt die stimulatie dan?

Door het bewust luisteren ‘wakker te schudden’. Als het ware klop je eerst op de deur, wordt de deur geopend (al dan niet op en kier) en ga je naar binnen.
Je geeft het horen via botgeleiding boven op het hoofd een waarschuwing ‘let op dit geluid komt eraan’. De deur wordt (een beetje) open gezet: ‘Kom maar binnen’. Dan wordt dat geluid via de luchtgeleiding via de oorkappen aangeboden en kan naar binnen.
Hierbij forceer je de persoon niet om te luisteren, maar stimuleer je het systeem van de persoon om te luisteren. De informatie wordt zo goed opgenomen en kan verder verwerkt worden.
Er wordt via deze koptelefoon met botgeleiding geluisterd naar muziek welke bewerkt is met elektronische schakelingen.
De muziek wordt specifiek uitgezocht. Dit zijn meestal sonates van Mozart met daarbij Gregoriaanse gezangen, Wals en/of Mars muziek. Deze wordt gefilterd en bewerkt volgens gespecificeerde parameters. Bij een bepaalde intensiteit van de muziek schakelt de bewerking van rustig luisteren naar getraind luisteren (dit wordt ‘gating’ genoemd). Deze contrasten zijn bedoeld om het oor en het brein te verrassen waarbij attentie en bewustzijn verbetert.
Dit noemen we het Tomatis Effect.
In het volgende filmpje wordt nog eens uitgelegd en kun je horen hoe het klinkt:Waarmee stimuleren we, wat hebben we nodig?

De moderne apparatuur die daarvoor gebruikt wordt stamt af van het oorspronkelijke Elektronische Oor, ontwikkeld daar Alfred Tomatis, KNO arts.

TLTS: Tomatis Listening Test System• TLTS: Tomatis Listening Test System:
Om het luisteren in beeld te krijgen wordt eerst een Audio-psycho-Fonologisch onderzoek gedaan. Daaronder valt de Luistertest met een speciaal gekalibreerde audiometer TLTS. Hiermee wordt gemeten hoe auditieve informatie wordt opgevangen, verwerkt, gefiltert en in de ruimte geplaatst wordt. De interpretatie van de curves die daar uit komen vergt scholing en ervaring van een Tomatis Practitioner Level 3 of 4 (Consultant).

Auditieve Stimulatie Uitgelegd• Het Elektronisch Oor Talks Up:
dit is een digitaal apparaat waar de muziek op staat en via software specifiek op de cliënt afgesteld kan worden. De programmering (afstelling) wordt bepaald naar aanleiding van de testgegevens, intake en/of observaties. Filteringen en ‘gating’ wordt door dit apparaat verzorgd.

• Koptelefoon met botgeleider (al of niet draadloos): een speciaal ontwikkelde koptelefoon welke de bewerkingen in de muziek kan doorgeven, afwisselend met bot- en luchtgeleiding

Auditieve Stimulatie Uitgelegd• Bone Conduction Kit:
in het geval van zeer gevoelige mensen of hele jonge kinderen kan in plaats van de koptelefoon een botgeleider welke ook de muziek in de lucht weergeeft met een riem op het lichaam geplaatst worden

• Muziek van:
Mozart, Gregoriaanse gezangen, Wals, Marsmuziek, kinderliedjes

• De moederstem:
deze wordt eerst opgenomen en dan bewerkt in de Talks Up gezet

• Microfoon met de eigen stem:
in de actieve fase luister je naar je eigen stem en spraak of zang

Welke fases kan je allemaal doorlopen?

Auditieve Stimulatie UitgelegdEr bestaan vijf fases in de Tomatis Methode. Niet iedereen hoeft ze allemaal te doorlopen. De volgorde is echter wel altijd hetzelfde.
De eerste fase heeft te maken met bewustwording, balans en energie. Het basaal trainen van het eerst goed opnemen en dan verwerken via auditieve informatie. De tweede fase kan zijn het gebruik van filteringen. Hierbij verfijn je de gebieden van het luisteren waar de grootste problematiek ligt. Deze fase wordt ook gebruikt om voor te bereiden op het luisteren naar de moederstem. De derde fase is luisteren naar de moederstem of hoge filteringen. Dit heeft veel effect op luisteren vanuit een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Het nodigt uit tot nieuwsgierigheid naar communicatie. Het consolideert intensief en gefocust luisteren met een positieve emotionele binding.
De vierde fase is de ‘geboorte’ van het luisteren overgaand pré-verbale fase. Hierbij speelt communicatie steeds meer een rol. Luisteren naar ritmes en klanken gaan steeds meer richting spraak en taal door bijvoorbeeld ook gebruik te maken van kinderliedjes.
De vijfde fase is de actieve fase waarbij met de microfoon hardop gepraat, gezongen of gelezen wordt. Deze fase kan helemaal gespecificeerd worden naar de doelstelling van communicatie en zelfvertrouwen. Hierbij kan specifiek aan auditieve functies als klankonderscheiding gewerkt worden. Het rechter oor wordt hierbij een leidende rol toebedeeld. Deze fase wordt altijd ingezet bij spraak/taal en lees problematiek en is meestal de afsluitende fase.

Is er ook apparatuur die je als cliënt zelf kan kopen?

De Talks Up apparatuur is niet te koop voor cliënten. Dit is uit veiligheid zodat ieder wel een op maat programma luistert. Niet iedereen kan zomaar een willekeurig programma volgen.
Via internet zijn deze aan te bevelen apparaten te koop:

Auditieve Stimulatie Uitgelegd De Forbrain: deze wordt als follow up gebruikt om de stimulatie goed te laten bezinken en te laten beklijven. Vandaar wordt aangeschaft door de cliënten zelf. Maar je hoeft niet persé een Tomatis traject volgen om de Forbrain te gebruiken ter verbetering van stem en spraak. De Forbrain is ook een goed hulpmiddel voor logopedisten! Deze is te koop via internet. Wil je een leuke korting van minimaal 10%? Die kan ik je geven! Neem dan even contact met mij op via contactformulier of
e-mail : info@tomats-luistertherapie.nl!

Auditieve Stimulatie UitgelegdDe Soundsory zou ik niet zo snel als particulier kopen maar wel als therapeut (fysio of ergotherapeut) hierbij wordt andere muziek gebruikt om ritme, motoriek en ander lichaamswerk te ondersteunen. Met dit programma worden ok oefeningen met het lichaam gedaan tijdens het luisteren.
Ook hiervoor kun je contact met mij opnemen.

Met een luisterend oor
Monique Blok

Wil je meer weten?

Neem gerust contact op of stel je vraag hieronder in een reactie. Of maak een afspraak! Via contact formulier

*Om te kunnen reageren in de blog moet  je jezelf eerst aanmelden bij Disqus, dat is eenvoudig en gratis. Daarvoor klik op de D button.

comments powered by Disqus

Oudere berichten:

Wat is de Tomatis methode

Laatste nieuws

Verhuisd!

Het heeft even wat voeten in de aarde gehad. Door alle technische ontwikkelingen bij Tomatis en mijn eigen voorkeuren heb ik besloten om de praktijk IJmuiden voort te zetten op een andere locatie in dezelfde gemeente. Deze is iets kleiner en helemaal wat ik kwalitatief kan en moet bieden. Het sluiten van de logopedie praktijk in 2017 en de opkomst van de mobiele apparatuur maakten een grote ruimte overbodig. Bovendien werd het na 22 jaar tijd om eens alle materialen te schiften en te vernieuwen. lees verder...

Tomatis Luistertherapie bestaaat 20 jaar!

Luistertherapie met mobiele apparatuur

Kon in het verleden de therapie alleen in de praktijk gegeven worden, nu echter is de techniek voortgeschreden en bestaat er mobile apparatuur. De mobiele Talks Up geeft u de mogelijkheid luistertherapie THUIS te volgen lees verder...

Ontvang GRATIS "Oefeningen voor optimaal luisteren" door je aan te melden voor de nieuwsbrief
Testimonial

Het toepassingsgebied voor Tomatis luistertraining is zeer gevarieerd gezien de werking op een groot gebied in het centrale zenuwstelsel en de psyche. Dit Tomatis instituut 'beperkt' zich tot pedagogische-, motorische- en logopedische gebieden. Er zijn nog meer mogelijkheden, zoals het leren van vreemde talen, training voor muziek (instrumantaal) en zang, en psychiatrische toepassingen.

TOMATIS
locatie Velsen - Oosteinderweg 6 - 1981 AP Velsen-Zuid tel. 06-49240064
locatie Amsterdam Van Hallstraat 8 1- 1051 HA Amsterdam