• Oosteinderweg 6
 • 1981 AP Velsen-Zuid
 • 06-49240064
 • Van Hallstraat 81
 • 1051 HA Amsterdam

Blog van Luister je vrij!

april 2017 door Monique

De driehoek Oor-Psyche-Stem

Luistertherapie is een makkelijk woord voor Audio-Psycho-Fonologie. Een mond vol en moeilijk te begrijpen. Ik ga uitleggen hoe die drie functies horen, psychologie en stem, met elkaar verweven zijn.

Het komt erop neer dat de mens niet uit een verzameling functies bestaat, maar dat alles elkaar beïnvloed. Er zijn heel veel van dit soort samenwerkingsverbanden. Zeker in het brein.
Alfred Tomatis ontdekte in zijn praktijk als KNO arts dat zangers bij het gebruik van hun stem bij het zingen afhankelijk zijn van het gehoor. Dat klinkt nu misschien logisch, maar alles moet bewezen worden. En dat heeft hij kunnen doen.

Oor

Hij ontdekte dat een verandering in de hoor- of luistervaardigheden van de mens, automatisch veranderingen in de stem, lichaam en geest tot gevolg heeft: de Audio-Pscho-Fonologie. Zijn ontdekkingen werden in 1957 wetenschappelijk geaccepteerd door de Wetenschappelijke Academie van Parijs en vastgelegd in 3 Tomatis-wetten:

 1. Een stem bevat slechts die frequenties, die het oor waarneemt.
 2. Geeft men het oor de mogelijkheid, niet of niet correct waargenomen frequenties weer goed te horen, dan verschijnen deze frequenties ook weer in de stem, direct en onbewust.
 3. De over een bepaalde periode voortdurende herhaalde akoestische stimulatie brengt een blijvende verandering van het gehoor en de spraak tot stand.

Dit betekent dus dat je via het verbeteren van het luisteren je automatisch de stem en spraak verbetert. Dat is handig, en scheelt veel onnodig oefenen.*

Psyche

Hoe zit dat dan met de psyche. Alfred deed een interessant onderzoek naar mijnwerkers met depressies. Zij ont
beerden natuurlijk licht wat deprimerend werkt, en bleken daarbij niet goed meer de hoge frequenties te kunnen opvangen. Zou het kunnen zijn dat het opvangen van geluid te maken heeft met de stemming?

Hij experimenteerde met het stimuleren met hoge frequenties bij deze mannen en wat bleek? De depressies verminderden, de mannen werden actiever en vitaler.

Hoe dat precies werkt in de hersenen heeft heel lang niet aangetoond kunnen worden. Tegenwoordig is er aangetoond dat geluid zeer verspreid over de hersenen innerveert en bovendien verbindingen maakt. De hoge frequenties geven heel verfijnde informatie, het zijn tenslotte hele fijne geluidsgolfjes, en genereren klaarblijkelijk energie in de hersenen

Stem

Wat betreft invloed van de stem heb je misschien zelf wel eens ervaren wat zingen met je doet? Het werkt sterk op je stemming. Meestal worden we er vrolijk van. Kinderen vinden zingen heerlijk, zijn nog onbevangen.Zo jammer dat zingen op scholen niet veel meer wordt gedaan.
Recente onderzoeken geven aan dat muziek en zingen invloed heeft op de hersenen. In ieder geval werkte Alfred Tomatis vooral met operazangers en ging na zijn ontdekking van de werking van de oren op de stem en psyche onderzoeken of de stem dan ook invloed had op de oren en de psyche. En dat bleek zo te zijn.

Uit zijn onderzoeken volgt verder dat:

 1. Elke verandering van de stem nauw samenhangt met een psychische gedragsverandering.
 2. Er een samenhang tussen stem en stemming en ook met het gevoelsleven bestaat.
 3. De stem fungeert als spiegel van alle psychologische processen.
 4. Slecht luisterende mensen zich steeds meer terugtrekken, levenszin verliezen, eerder vermoeid raken en concentratieproblemen hebben.
 5. Beweging, ritme en (lichaams)houding altijd met het gehoor- en evenwichtsorgaan zijn verbonden.
 6. Het gehoor- en evenwichtsorgaan het vegetatieve zenuwstelsel beïnvloedt  en op de ademhaling, hart, bloedvaten en het spijsverteringsysteem werkt.
 7. Een goed luisterend oor een voorwaarde is voor persoonlijke groei.

Lichaamshouding

lichaamshoudingMaar nu missen we nog de lichaamshouding. Deze heeft een grote invloed op het luisteren (als iemand onderuit gezakt zit denken we dat die niet luistert), de stem/spraak (zangers en presentatoren hebben een moie rechte houding) en de psyche (rechtop, borst vooruit betekent zelf verzekerd).

Wellicht zijn er nog meer factoren dieeen rol spelen?
Met de Tomatis Methode werken we via de oren.  En daarmee indirect op vele andere gebieden. Het is een olievlek die zich langzaam uitspreidt. Zeker als je weet dat alle zintuigelijke informatie ook weer met elkaar correspondeert…..ingewikkeld….

Hoe ervaar jij deze Audio-psycho-fonologie?
Heb je vragen, toevoegingen of opmerkingen? Ik zie ze graag tegemoet hieronder in het commentaar veld!

Met een luisterend oor
Monique
*PS in het filmpje over de ‘Audio-Vocal loop’ wordt gesproken over de FORBRAIN. Neem contact met mij op voor korting mocht je er belangsteling voor hebben.

*Om te kunnen reageren in de blog moet  je jezelf eerst aanmelden bij Disqus, dat is eenvoudig en gratis. Daarvoor klik op de D button.

comments powered by Disqus

Oudere berichten:

Wat is de Tomatis methode

Laatste nieuws

Verhuisd!

Het heeft even wat voeten in de aarde gehad. Door alle technische ontwikkelingen bij Tomatis en mijn eigen voorkeuren heb ik besloten om de praktijk IJmuiden voort te zetten op een andere locatie in dezelfde gemeente. Deze is iets kleiner en helemaal wat ik kwalitatief kan en moet bieden. Het sluiten van de logopedie praktijk in 2017 en de opkomst van de mobiele apparatuur maakten een grote ruimte overbodig. Bovendien werd het na 22 jaar tijd om eens alle materialen te schiften en te vernieuwen. lees verder...

Tomatis Luistertherapie bestaaat 20 jaar!

Luistertherapie met mobiele apparatuur

Kon in het verleden de therapie alleen in de praktijk gegeven worden, nu echter is de techniek voortgeschreden en bestaat er mobile apparatuur. De mobiele Talks Up geeft u de mogelijkheid luistertherapie THUIS te volgen lees verder...

Ontvang GRATIS "Oefeningen voor optimaal luisteren" door je aan te melden voor de nieuwsbrief
Testimonial

Het toepassingsgebied voor Tomatis luistertraining is zeer gevarieerd gezien de werking op een groot gebied in het centrale zenuwstelsel en de psyche. Dit Tomatis instituut 'beperkt' zich tot pedagogische-, motorische- en logopedische gebieden. Er zijn nog meer mogelijkheden, zoals het leren van vreemde talen, training voor muziek (instrumantaal) en zang, en psychiatrische toepassingen.

TOMATIS
locatie Velsen - Oosteinderweg 6 - 1981 AP Velsen-Zuid tel. 06-49240064
locatie Amsterdam Van Hallstraat 8 1- 1051 HA Amsterdam