• Oosteinderweg 6
  • 1981 AP Velsen-Zuid
  • 06-49240064
  • Van Hallstraat 81
  • 1051 HA Amsterdam

Blog van Luister je vrij!

juli 2016 door Monique

7 redenen voor moeder om mee te luisteren!

Een kind met een probleem wordt aangemeld voor hulp. De problemen die te maken hebben met communicatie, gedrag en ontwikkeling worden onderzocht, al of niet een diagnaose aan gegeven en er wordt een behandelplan opgesteld voor het kind. Ouders worden er in betrokken met het geven van inzicht en adviezen voor thuis of er wordt verwezen naar eventueel andere instanties.

Dit is de algemene gang van zaken in therapieland.

Alfred Tomatis had een andere visie daarop. Het kind kan alleen geholpen worden wanneer het zich veilig voelt en vanuit die emotionele veiligheid kan de wereld kan ontdekken. De ouders spelen daar een cruciale rol in. Dus waarom de ouders niet mee behandelen?

Daarom krijgt bij Tomatis Methode de moeder altijd gratis een luisterprogramma. Vader het liefst ook als dat in de mogelijkheden ligt, in de praktijk is dat lastig te verwezenlijken. De moeder – kind binding is nu eenmal anders als die met vader. Dit komt door het dragen van het kindje in de buik en de navelstreng die lang niet altijd (figuurlijk) doorgeknipt is. Het kind voelt de gemoedstoestand van moeder feilloos aan.  (Vaders kunnen later in de behandeling betrokken worden wanneer het gaat om spraak en taalontwikkeling.)

Het begeleidingsprogramma bestaat uit minimaal 2 periodes meeluisteren met het kind. Moeder luistert naar de zelfde soort muziekstukken, alleen met een andere bewerking.
Omdat ik vind dat het hoort bij een goede behandeling van het kind is het gratis zodat niemand zich bezwaard hoeft te voelen over de kosten. De ouders zitten dan gescheiden van de kinderen in een andere ruimte om optimaal te kunnen relaxen.

Redenen om moeder mee te te laten luisteren:

  1. De gemoedstoestand van moeder heeft onbewust effect op de emoties en gedrag van het kind. Het luisterprogramma biedt rust in het hoofd en energie zodat moeder rustiger wordt,
  2. Zij altijd in de buurt is bij het gebruik van de moederstem
  3. Zij daarmee meer afstand kan nemen van het probleem en weer aandacht kan schenken aan de positieve kanten
  4. Zij energie kan genereren om het kind te ondersteunen
  5. Het kind hoeft niet alléén in therapie, maar mama ook. Dat geeft een gevoel van saamhorigheid
  6. Zij voelt de effecten van de stimulatie en begrijpt beter de veranderingen in het kind
  7. De communicatie wordt geleveled aan elkaar.

“Zelf heb ik al die dagen ook “meegeluisterd”. Ook ik heb hier heel veel baat bij gehad. Ik hoefde 2 uur per dag gewoon niets te doen, alleen maar ontspannen. Heerlijk, ’t heeft me opgepept. Ik heb zelf namelijk ook een moeilijke periode van verdriet, nat ’t plotselinge overlijden van mijn vader 4 maanden geleden. Dat was en is nog steeds heel moeilijk. Alles gaat weer gewoon door in het leven en soms met een sneltreinvaart. Daarom is dit nu ook lekker voor mij. Het gaat nu goed en we gaan hier gewoon mee verder.”
Ilse de Niet, moeder van Boris

“De periode dat ik hier samen met mijn twee kinderen komen, is voor mij heerlijk. Ik mag meeluisteren naar de muziek van Mozart, kerkmuziek (Gregoriaans). Het heeft voor mij ook effect gehad op het leiden van mijn twee kinderen als zij  met elkaar in strijd zijn. Ik kan het beter en rustiger hanteren en ik sta niet meer emotioneel en ‘zogenaamd’ erg bovenop. Samen met mijn kinderen heb ik lol en humor.”
Groeten Annemarie

“bedankt voor jullie hulp en de spelletjes doen met Ramses en voor mij de koffie die ik zo nodig had na het slapen iedere dag weer. Als ik thuis kwam was ik fit genoeg om van alles te doen. Wanneer zit je anders overdag, ik begin eraan te wennen, Het was een goede tijd en nu afwachten of het verder verandering brengt”
Dank jullie wel   Leontine, moeder van Ramses

Wat zou nog meer een reden kunnen zijn om mee te luisteren? Schrijf hieronder jouw belangrijkste reden om mee te luisteren met je kind.

Warme groet,
Monique

*Om te kunnen reageren in de blog moet  je jezelf eerst aanmelden bij Disqus, dat is eenvoudig en gratis. Daarvoor klik op de D button.

comments powered by Disqus

Oudere berichten:

Wat is de Tomatis methode

Laatste nieuws

Verhuisd!

Het heeft even wat voeten in de aarde gehad. Door alle technische ontwikkelingen bij Tomatis en mijn eigen voorkeuren heb ik besloten om de praktijk IJmuiden voort te zetten op een andere locatie in dezelfde gemeente. Deze is iets kleiner en helemaal wat ik kwalitatief kan en moet bieden. Het sluiten van de logopedie praktijk in 2017 en de opkomst van de mobiele apparatuur maakten een grote ruimte overbodig. Bovendien werd het na 22 jaar tijd om eens alle materialen te schiften en te vernieuwen. lees verder...

Tomatis Luistertherapie bestaaat 20 jaar!

Luistertherapie met mobiele apparatuur

Kon in het verleden de therapie alleen in de praktijk gegeven worden, nu echter is de techniek voortgeschreden en bestaat er mobile apparatuur. De mobiele Talks Up geeft u de mogelijkheid luistertherapie THUIS te volgen lees verder...

Ontvang GRATIS "Oefeningen voor optimaal luisteren" door je aan te melden voor de nieuwsbrief




Testimonial

Het toepassingsgebied voor Tomatis luistertraining is zeer gevarieerd gezien de werking op een groot gebied in het centrale zenuwstelsel en de psyche. Dit Tomatis instituut 'beperkt' zich tot pedagogische-, motorische- en logopedische gebieden. Er zijn nog meer mogelijkheden, zoals het leren van vreemde talen, training voor muziek (instrumantaal) en zang, en psychiatrische toepassingen.

TOMATIS
locatie Velsen - Oosteinderweg 6 - 1981 AP Velsen-Zuid tel. 06-49240064
locatie Amsterdam Van Hallstraat 8 1- 1051 HA Amsterdam