• Oosteinderweg 6
  • 1981 AP Velsen-Zuid
  • 06-49240064
  • Van Hallstraat 81
  • 1051 HA Amsterdam

Blog van Luister je vrij!

december 2017 door Monique

5 Special Effects van de Tomatis Methode

Ik krijg wel eens de vraag wat nu precies de werking is van de Tomatis apparatuur. Het lijkt aan de buitenkant toch gewoon een soort iPod met een koptelefoon waar ook een botgeleider op zit. En dan wordt er gebruik gemaakt van klassieke muziek.
Doch het is wel ingewikkelder dan dat.

Tomatis heeft een studie gewijd aan de soort muziek die het meest geschikt is op het vlak van emotie, intensiteit, harmonieën, rijkheid, ritme en aanwezigheid van het gehele spectrum van frequenties.
Er wordt voornamelijk gewerkt met muziek van Mozart. Daarbij Gregoriaanse gezangen, Walsen en de opgenomen moederstem
Deze muziek wordt bewerkt door een elektronisch oor in de verschillende vormen: TAP (Tomatis Audio Pro) of de draagbare TALKS- up en Solisten.

Tomatis apparatuur

Het speciale effect van de Tomatis Methode komt tot stand door elektronische schakelingen ‘gating’ genoemd, het filteren van frequentiegebieden en het gebruik van botgeleiding. Daarbij is uniek dat naast muziek de moederstem ingezet kan worden.
Voor communicatie is een rechter oordominantie een must.

Gating

De apparatuur schakelt de muziek tussen twee kanalen.
 Het eerste kanaal is het “rust- kanaal” waarbij het luisteren naar lagere frequenties wordt benadrukt. Dit vergt weinig actie van het oor.
 Bij een bepaalde intensiteit van de muziek wordt naar het tweede kanaal geschakeld het “trainingskanaal”. Hierbij wordt luisteren naar de hoge frequenties benadrukt, wat veel actie van het oor vergt. Er treedt als het ware een schrik effect op, een soort wakker schudden. Je kan het vergelijken met telkens het spitsen van de oren.
Door de vele herhalingen en intensiteit wordt de transmissie van geluid naar de hersenen geoptimaliseerd. De hersenen kunnen dan beter verwerken en de juiste informatie tot actie geven.
Deze schakelingen worden op de persoon ingesteld, afgestemd op de problemen of moeilijkheden.

Botgeleiding

 Het gebruik van botgeleiding speelt daar een essentiële rol in. Geluid wordt sneller geleid door bot dan doorlucht. Bij het schakelen tussen de kanalen wordt er ook een vertraging of juist versnelling gezet tussen het opvangen (luchtgeleiding) en verwerken (botgeleiding) van geluid.
Botgeleiding zorgt dat het driedimensionale effect van geluid wordt versterkt in het lichaam. Er vindt een betere verankering van de informatie plaats.

Filteren

Daarbij kan precies frequentiegebieden geactiveerd worden welke voor de persoon van toepassing is. Over het algemeen geldt dat
- een gebied van lage frequenties werkt op het lichaamshouding, motoriek, snelheid, plannen, ritme, gevoel voor tijd en ruimte, concentratie
- een gebied van midden frequenties werkt op taal en communicatie, begrijpend lezen, woordenschat, grammatica, rekenen, analyseren, concentratie
- een gebied van hoge frequenties werkt op creativiteit, energie, concentratie, luisteren, openheid, interesses, ideeën, synthese

Moederstem

De inzet van de moederstem is uniek. Deze wordt ingezet wanneer de hele luisterontwikkeling opnieuw ingeprent moet worden. Het effect zit vooral in het maken van contact met andere mensen en het ontwikkelen van de eigen identiteit en emoties. De stem van de eigen moeder wordt opgenomen en gefilterd en bewerkt door elektronische schakelingen aangeboden.
Wanneer er geen moederstem op te nemen is zal het met muziek van Mozart gedaan worden.

Oordominantie

Er wordt altijd gemeten welk oor het sturende/leidende oor is bij communicatie. Vooral bij dyslexie en spraak/taal problemen zien we vaak dat het linker oor dominant is. Dan wordt het rechter oor getraind om bij lezen en spreken de leiding te nemen.
Sturing met het rechter oor geeft een versnelling en accuraatheid met de connectie naar de linker hersenhelft waar de taalstructuren liggen.

Het persoonlijke programma wordt afgestemd op de luistertest en problematiek.

Stel hieronder gerust je vragen!

*Om te kunnen reageren in de blog moet  je jezelf eerst aanmelden bij Disqus, dat is eenvoudig en gratis. Daarvoor klik op de D button.

comments powered by Disqus

Oudere berichten:

Wat is de Tomatis methode

Laatste nieuws

Verhuisd!

Het heeft even wat voeten in de aarde gehad. Door alle technische ontwikkelingen bij Tomatis en mijn eigen voorkeuren heb ik besloten om de praktijk IJmuiden voort te zetten op een andere locatie in dezelfde gemeente. Deze is iets kleiner en helemaal wat ik kwalitatief kan en moet bieden. Het sluiten van de logopedie praktijk in 2017 en de opkomst van de mobiele apparatuur maakten een grote ruimte overbodig. Bovendien werd het na 22 jaar tijd om eens alle materialen te schiften en te vernieuwen. lees verder...

Tomatis Luistertherapie bestaaat 20 jaar!

Luistertherapie met mobiele apparatuur

Kon in het verleden de therapie alleen in de praktijk gegeven worden, nu echter is de techniek voortgeschreden en bestaat er mobile apparatuur. De mobiele Talks Up geeft u de mogelijkheid luistertherapie THUIS te volgen lees verder...

Ontvang GRATIS "Oefeningen voor optimaal luisteren" door je aan te melden voor de nieuwsbrief




Testimonial

Het toepassingsgebied voor Tomatis luistertraining is zeer gevarieerd gezien de werking op een groot gebied in het centrale zenuwstelsel en de psyche. Dit Tomatis instituut 'beperkt' zich tot pedagogische-, motorische- en logopedische gebieden. Er zijn nog meer mogelijkheden, zoals het leren van vreemde talen, training voor muziek (instrumantaal) en zang, en psychiatrische toepassingen.

TOMATIS
locatie Velsen - Oosteinderweg 6 - 1981 AP Velsen-Zuid tel. 06-49240064
locatie Amsterdam Van Hallstraat 8 1- 1051 HA Amsterdam